Hlavní obsah

Ekologové poslali EU stížnost na výběr ČEZ při dostavbě jaderné elektrárny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ekologická organizace Greenpeace požádala Evropskou komisi, aby prošetřila výběr koncernu ČEZ za partnera slovenské vlády pro výstavbu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Článek

Greenpeace vadí především výběr společnosti ČEZ bez veřejné soutěže. "Je to ukázka bezhlavého upřednostňování jaderné energie Robertem Ficem," uvádí se v tiskovém prohlášení organizace.

Mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Branislav Zvara kritiku odmítl a tvrdí, že zákon nebyl porušen. "V tomto procesu byla dodržena všechna pravidla, normy a legislativa Evropské unie," uvedl Zvara.

Smlouva o založení společného podniku ČEZ a slovenské státní společností JAVYS by měla být podepsaná tento pátek v rámci Evropského nukleárního fóra v Praze. Společný podnik bude zastřešovat výstavbu nové jaderné elektrárny za 100 miliard korun.

Slovensko muselo v souladu s přístupovou smlouvou s Evropskou unií postupně odstavit bloky jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Kromě výstavby nové jaderné elektrárny ve stejné lokalitě, byla zahájena dostavba dalších dvou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám