Hlavní obsah

Mnohé majitele nemovitostí šokuje výše vyměřené daně

Právo, Vladimír Čechlovský
Praha

Mnozí vlastníci nemovitostí byli v minulých dnech šokováni, když rozlepili obálku od finančního úřadu se složenkou na zaplacení daně z nemovitostí pro letošní rok. Daň zde uvedená je totiž v mnoha případech proti loňsku i několikanásobně vyšší. O to větší a nepříjemnější je jejich překvapení, protože novou výši daně se poprvé dozvídají až ze zaslané složenky. A to jen pár týdnů před termínem zaplacení, který letos připadá na 1. červen.

Foto: Archiv Sintras, Právo

Článek

Obce, které musely rozhodnout o zvýšení daně do 1. srpna loňského roku, sice o tomto kroku občany informovaly, ale jen ve všeobecné rovině. Tedy že se daň z nemovitostí na jejich území zvýší dvakrát, třikrát, čtyřikrát, nebo pětkrát, a to podle zvoleného koeficientu. Konkrétní výši daně z nemovitosti pro rok 2009 lidem nikdo přímo nesdělil.

Porušen zákon ale nebyl. O nové výši daně mohou finanční úřady informovat jen prostřednictvím tzv. hromadných předpisných seznamů, které jsou k nahlédnutí na obecních a finančních úřadech. O těchto seznamech ale lidé často nevědí, nebo to mají na tyto úřady, jako třeba chataři, velký kus cesty.

Kdo tedy na tyto úřady nepřišel ani na finanční úřad nezavolal, dozvěděl se novou výši daně až ze složenky. Pokud složenku pošta nedoručí nebo ji finanční úřad z nějakého důvodu nemůže vystavit, pak se snadno stane, že poplatník včas daň nezaplatí.

Možnost zatím využila až třetina obcí

Zvýšit daň z nemovitostí umožnila novela zákona o daních. Obce nyní mohou uplatnit  tzv. místní koeficient a dosud placenou daň z nemovitostí zvýšit dvakrát až pětkrát. Odhaduje se, že tuto možnost zatím využila až třetina obcí. Z krajských měst k tomuto kroku přistoupila téměř polovina.

Zvýšení daně je znát. Například Hradec Králové a Ústí nad Labem zvedly daň z nemovitostí třikrát, Jihlava, Liberec, Karlovy Vary a Pardubice dvakrát.

Jestliže například vlastník domku se samostatnou garáží v Hradci Králové dosud platil za tyto stavby celkovou daň například tisíc korun ročně, letos zaplatí téměř tři tisíce korun. Vlastník běžného bytu 3+1 v Ústí nad Labem zaplatí daň například 1200 korun, zatímco majitel téhož bytu v Praze zhruba jen třetinu. Hlavní město totiž pro letošek nezvýšilo koeficient.

Příští rok může být překvapených majitelů nemovitostí mnohem víc. Řada obcí, které zatím zůstaly stranou, se totiž na uplatnění místních koeficientů již chystá. Jedním z důvodů k tomu je i schválení zákona, podle něhož budou obce v zimě namísto majitelů domů odpovědné za stav chodníků, na což prý potřebují získat peníze.

Situace je ale velmi odlišná podle regionů. Například v Plzeňském a Karlovarském kraji použilo pro letošní rok místní koeficient podle tiskové mluvčí Finančního ředitelství v Plzni Vandy Kalové jen 52 z 633 obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám