Hlavní obsah

Slovensko láká další automobilky

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Po získání obří investice automobilky PSA Peugeot Citroën usiluje Slovensko o získání dalších investic v automobilovém průmyslu. Ve výhledu je britský Rover a jihokorejská Hyundai. O tyto investice se však ucházejí také další středoevropské země.

Článek

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko navštíví v těchto dnech Soul, kde se setká s čelními představiteli automobilky Hyundai. Korejci chtějí ve střední Evropě postavit závod za 1,5 miliardy dolarů, který má vyrábět až 300 tisíc automobilů ročně. Rusko chce šéfům automobilky nabídnout lokality nedaleko Trenčína (asi Dubnica nad Váhom), nebo Žiliny.

"Máme co dohánět. Sousední státy jsou v jednání mnohem dále než my. Pokud by se o investici rozhodovalo v těchto dnech, Slovensko by neuspělo. Například Česká republika má už za sebou několik kol jednání," přiznal Rusko. Definitivní rozhodnutí vedení automobilky Hyundai se očekává až za půl roku a Slovensko chce uspět.

Dalším možným investorem je britský Rover. "Automobilce nabídneme lokality na východě Slovenska," uvedl ministr hospodářství. Hlavním soupeřem Slovenska v boji o investici Roveru v hodnotě 400 miliónů euro je Polsko. Rozhodnutí se očekává až koncem roku 2004.

Pokud se podaří Slovákům zlákat alespoň jednu z těchto automobilek, Slovensko by se dostalo na čelní místa celosvětového řebříčku v počtu vyrobených automobilů na jednoho obyvatele. Už několik let totiž v Bratislavě vyrábí automobily německý Volkswagen a u Trnavy pokračuje obrovským tempem výstavba závodu PSA Peugeot Citroën. V roce 2006 by se tak mohla produkce automobilů v zemi zdvojnásobit.

Reklama

Výběr článků

Načítám