Hlavní obsah

Kanada zřejmě čaruje, překvapivě uniká recesi

Novinky, toh

Přestože Kanada zažívá jeden z největší hospodářských propadů ve své historii, zemi se zřejmě podaří jeden z „novodobých zázraků“. Podle agentury Bloomberg má Kanada nakročeno z recese, které by se zbavila neočekávaně rychle.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Článek

Jak Bloomberg poznamenal, o zlepšení tamního hospodářství svědčí zejména rostoucí prodeje domů i aut, nečekané zvýšení stavebních povolení a rostoucí zaměstnanost či růst komoditních cen. O návratu HDP Kanady k růstu v následujícím čtvrtletí je přesvědčeno devět z jedenácti agenturou oslovených ekonomů.

„Ještě není úplně cítit konec, ale lidem se dýchá o něco málo lépe,“ komentoval situaci v zemi  Russ Girling, prezident společnosti TransCanada Corp. Právě tato společnost zaznamenal během prvního čtvrtletí 12% nárůst příjmů.

Kanadská centrální banka uvedla, že země vstoupila do recese v posledním čtvrtletí letošního roku. Recesí se rozumí hospodářský pokles ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích. Tehdy činil pokles 3,4 procenta, v prvních třech měsících letošního roku pak 7,3 procenta. Za celý rok 2009 pak centrální banka počítá s poklesem o tři procenta, což by měl být nejhorší výsledek od roku 1933.

Krize zvládnuta i bez státních miliard

Zatímco země trpěla kvůli krizi v USA, která způsobila pokles poptávky po kanadských výrobcích, tamní největší bankám se podařilo zabránit velkým ztrátám. Přitom stát nedal do 21 největší bank žádné peníze. Naopak sousední Spojené státy nalily do finančních domů skrz speciální fond přes 200 miliard dolarů. Ve srovnání s USA si vedl lépe i realitní trh.

Podle Bloombergu oslovení analytici očekávají, že ve třetím čtvrtletí poroste tamní HDP o půl procenta, v závěru roku pak již o dvě procenta.

Co se týče nezaměstnanosti, tak je v zemi na osmi procentech, tedy sedmiletém maximu. Na druhou stranu již v dubnu poprvé po šesti měsících přibylo volných pracovních míst, navíc výrazně vzrostl i prodej domů, a to nejvíce za posledních pět let. Obdobně se daří i tamnímu akciovému trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám