Hlavní obsah

Zástupci Ukrajiny a Ruska spor o skladování plynu nevyřešili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Představitelům Ukrajiny a Ruska se v pátek nepodařilo vyřešit spor o skladování zemního plynu na Ukrajině. Po schůzce mezi ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou a jejím ruským protějškem Vladimirem Putinem to uvedla agentura Reuters.

Článek

„Nedomluvili jsme se na žádném řešení,“ komentovala podle agentury Reuters Tymošenková. Přesto dala, že se podaří najít nějaký kompromis.

V lednu narušil spor ohledně plateb za dodávky plynu mezi Moskvou a Kyjevem tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Zdroj z ruské vlády již ve čtvrtek uvedl, že Rusko a Ukrajina se dostaly na pokraj další plynové krize kvůli skladování plynu na Ukrajině, jež má zajistit hladký tranzit ruského plynu do Evropy. Ukrajinská energetická společnost Naftogaz nicméně uvedla, že nevidí ke krizi důvod.

Ruský plynárenský gigant Gazprom musí v létě vytvářet na Ukrajině zásoby plynu, aby byl zimě schopen zajistit potřebné dodávky evropským odběratelům. Gazprom má však obavy, že by Ukrajina mohla tento plyn krást, proto jej v posledních letech v létě Ukrajině prodává a v zimě kupuje zpět. Tento systém funguje dobře, pokud ceny plynu rostou. Letos se však očekává jejich pokles, což by mohlo Naftogazu způsobit značné ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám