Hlavní obsah

Kalouskova reforma by přinesla vyhazov pro víc než tisíc celníků

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Až 1590 pracovníků celní správy by se mohlo v polovině příštího roku ocitnout bez práce, pokud by prošla reforma celní správy, kterou v těchto dnech navrhl lidovecký exministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Směřuje především ke snížení počtu celníků i civilních zaměstnanců: z 6690 jich má zbýt 5100. Důvodem jsou podle Kalouska úspory při zvýšení kvality práce. Kalousek vyčíslil úspory, které by jeho reforma přinesla, na půl miliardy korun.

Pokud by se část celníků uplatnila v jiných bezpečnostních složkách, např. u policie či ve vězeňské službě, pak by finanční přínos byl ještě větší, protože by stát nemusel vyplácet odchodné a výsluhové příspěvky.

Zákon považuje za splátku dluhu

Návrh zákona předložil Kalousek už jako pouhý poslanec poté, co opustil ministerstvo. Zákon, na kterém podle něho pracovaly dva roky dvě desítky pracovníků úřadu, v jehož čele donedávna stál, chápe jako „splátku dluhu“ těmto lidem.

„Kdyby nepadla vláda, tak by šel tento zákon řádnou legislativní cestou, jako vládní návrh,“ řekl Právu Kalousek. Zcela jinak ale chápe jeho počin soc. dem. šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka: „Je to legislativní závěť ministra Kalouska. Jinou roli než závěť to nemá, protože předložení tak obsáhlého a složitého textu až nyní, a navíc bez projednání s opozicí, šanci na schválení nemá,“ komentoval pro Právo pokus o reformu celní správy. Spolu se základním zákonem se totiž musí změnit i dalších 22 zákonů, do kterých je nutné promítnout novou úpravu.

Sobotka: Schválení zákona neumožníme

Podle něho ČSSD schválení zákona neumožní. Kalousek přitom měl představu, že by ho poslanci mohli schválit hned v prvním čtení. Jak ale pro Právo připustil, nedělá si iluze, že by mu něco takového prošlo.

„Pokud bude vůle, pak by Sněmovna mohla alespoň zkrátit lhůty. Je škoda hodit tu práci pod stůl jen proto, že se to nedá stihnout,“ prohlásil.

Podle Sobotky však s ničím takovým počítat nemůže. „My žádné zkrácení nepodpoříme a tím je to vyřešeno,“ poslal dopředu Kalouskův návrh k ledu, neboť bez změny lhůt žádný návrh zákona nemá v tomto volebním období už šanci na schválení.

Soc. dem. ostatně požadavek zachování současného stavu celníků vtělila i mezi své požadavky, které adresovala vládě Jana Fischera.

Kalousek trvá na tom, že jeho návrh je především o zjednodušení daňové správy. Proto zároveň s reformou celní správy předložil ještě i zákon o finanční správě. Tu čeká pravděpodobně stejný osud jako změny v celnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám