Hlavní obsah

Ekonomická situace firem se nelepší

Právo, ČTK, vav, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace v podnikové sféře se zatím příliš nelepší a ani nálada mezi podnikateli ohledně dalšího vývoje jejich podnikání není optimistická. S chybějícími zakázkami se totiž potýká 80 procent tuzemských firem. Vývoj v letošním druhém čtvrtletí tak zatím kopíruje situaci z prvních tří měsíců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR, jehož se počátkem tohoto týdne zúčastnilo 1026 firem a podnikatelů.

„Podnikatelé se obávají, že ekonomická recese ještě nedosáhla svého dna. Firmy se i nadále potýkají s výrazným úbytkem zakázek a to, že většina z nich očekává obrat k lepšímu nejdříve až v roce 2010, nevěstí pro českou ekonomiku nic dobrého,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Meziroční úbytek v průměru o čtvrtinu

Jak dále Kužel informoval, čtyři pětiny firem hlásí propad zakázek i v nynějším druhém čtvrtletí. „Znamená to pouze to, že mnoho podniků svým zaměstnancům do konce roku nepřidá a nebude rozšiřovat výrobu. Naopak i nadále bude nuceno omezovat plánované investice,“ konstatoval Kužel.

Polovina firem uvedla, že meziroční úbytek zakázek se pohybuje v průměru kolem 25 procent. To, že by se situace v podnikové sféře měla v brzké době zlepšit, si myslí pouze zlomek oslovených firem. Naopak téměř 70 procent jich očekává, že útlum bude pokračovat a obrat k růstu nepřijde dříve než na začátku příštího roku.

„Pokračující ekonomická recese a její dopady staví většinu tuzemských firem do situace, kdy jsou nuceny hledat další úsporná opatření a snažit se maximálně šetřit, aby tento rok přečkaly s minimem ztrát,“ uvedl Kužel.

Důvěra se prý přesto obnovuje

Vzhledem k tomu, že většina podniků je exportně orientovaná, oživení poptávky a příliv nových zakázek pro ně se v dalších měsících bude především odvíjet od situace na trzích eurozóny.

Z průzkumu ještě vyplynulo, že pouze jedna z deseti firem věří, že opětovný růst zakázek přijde již v letošním třetím čtvrtletí. Naopak dvacet procent podniků očekává změnu k lepšímu dokonce až v roce 2011.

„Přesto se již důvěra v českou ekonomiku pomalu obnovuje a to je klíčový faktor pro obrat k lepšímu. Příkladem může být dubnový růst prodeje aut či oživení obchodů na burze,“ upozorňuje Kužel.

Hospodářská komora připomněla, že mnohé podniky se potýkají s nedostatkem finančních prostředků, protože jim banky odmítají poskytovat nové finance na provoz a rozvoj. Výsledky průzkumu tak potvrzují, že krize velmi tvrdě zasahuje činnost podniků, kdy mnohé z nich se již začínají potýkat s existenčními problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám