Hlavní obsah

Chaty a chalupy nezlevňují, hůř se prodávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny rekreačních objektů na rozdíl od bytů tak výrazně neklesají, hůř se prý ale prodávají. Shodli se na tom dotázaní makléři z realitních kanceláří. „Ceny chat a chalup rozhodně dolů nejdou,“ řekla Právu majitelka mělnické realitní kanceláře JS Reality Jitka Slezáková.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Článek

„Naopak šly nahoru proti loňsku asi o sedm procent. Pěknou atraktivní chatu na Kokořínsku s pozemkem prodáte rychle a za hodně dobré peníze. Hůře prodejné chaty a chalupy si také drží ceny, ale musí se déle počkat. Nedávno jsme prodali čtyři takové u Mšena za ceny, o kterých místní říkali, že to je neprodejné. Takže ceny dolů meziročně nejdou, spíš trvá prodej déle, ale záleží na lokalitě,“ uvedla Slezáková.

„Ceny šly dolů u bytů, ale u rekreačních objektů to tolik nepodléhá výkyvům podle hypotečního trhu. Chaty si kupují movitější lidé, je to dlouhodobější záměr, tam je trh stabilnější,“ dodala makléřka Slezáková. Její slova potvrdila pracovnice mělnické realitní kanceláře Sting Alexandra Harbey.

„Ceny neklesají, spíš se drží na loňské úrovni, i když všichni mluví o krizi, propad cen jsme nezaznamenali,“ uvedla Harbey.

Ceny neklesají ani na Olomoucku

Výrazné zlevnění rekreačních nemovitostí zatím nezaznamenali ani realitní makléři v Olomouckém kraji. „O chaty nebo chalupy v cenové relaci od 500 do 800 tisíc korun zájem v poslední době dokonce vzrostl. Mnohem hůře se ale hledají kupci v případě dražších nemovitostí v cenách kolem dvou miliónů korun,“ řekl Právu ředitel Hanácké realitní kanceláře v Olomouci Petr Korytar.

Naopak majitel brněnské realitní kanceláře Jaroslav Malina pokles prodejních cen u chat a chalup potvrzuje. „Na jaře bývala vždy sezóna prodejů a nákupů, letos cítíme značný úbytek,“ dodal Malina.

„Ceny chat a chalup v regionu stagnují,“ řekl Ivan Žikeš, majitel jedné z nejvýznamnějších realitních kanceláří v Karlovarském kraji, Recom Reality. „On o ně není ani velký zájem. Lidé se bojí vydávat peníze za věci zbytné, což chaty a chalupy jsou. Já se jim nedivím, kam se podívají, tam se mluví a píše o ekonomické krizi. Politici nechtějí říct žádné dobré prognózy. Navíc banky přestaly na chaty a chalupy, vůbec na rekreační zařízení poskytovat hypotéky,“ vysvětloval Žikeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám