Hlavní obsah

Česko je v připravenosti na krizi až na 37. místě

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika nepatří mezi země, které by byly nejlépe připravené na hospodářské problémy. Podle odborníků ze švýcarského institutu Internetional Institut for Management Development (IMD) drží ČR 37. místo mezi 57 sledovanými státy v takzvaném stres testu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z pořadí zemí, které představil institut ve středu vyplývá, že vůbec nejlépe je připraveno Dánsko. Následují jej Singapur, Katar, Norsko či Hong Kong. Česko má v hodnocení 37. místo a jen o příčku výš jsou Slováci.

Naopak nejhůře dopadla Venezuela, následovaná Argentinou, Ukrajinou či Rumunskem.

Test byl zaměřen spíše na budoucnost, a to jak jsou jednotlivé země vybavené na to, aby čelily případným hospodářským problémům. Jde tedy zejména o teoretický odhad. Výzkum je založen na porovnání dvaceti kritérií rozdělených do čtyř kategorií, a to podle připravenosti a odolnosti vlády, obchodu, společnosti a také podle srovnání předpovědi vývoje jednotlivých ekonomik.

Pořadí vybraných zemí podle připravenosti na ekonomickou krizi:
pořadízemě
1.Dánsko
2.Singapur
3.Katar
4.Norsko
5.Hong Kong
6.Švýcarsko
7.Švédsko
8.Austrálie
9.Finsko
10.Malajsie
36.Slovensko
37.ČR
55.Ukrajina
56.Argentina
57.Venezuela
Zdroj: IMD

„Malé ekonomiky jsou často v lepší kondici, aby se adaptovaly v těžkých časech,“ zhodnotil Stéphane Garelli z IMD. Dodal, že některé země již prošly krutou finanční krizí, proto jsou nyní opatrnější.

Současné problémy velkých zemí dokládá i pořadí v testu. Spojené státy jsou 28., Německo 24., Británie 34., Francie na 44. místě, Španělsko drží 50. příčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám