Hlavní obsah

V centru Prahy jsou desítky volných bytů

Právo, Jana Šprunková

Praha 1 se už roky potýká s úbytkem stálých obyvatel, na druhé straně má ve svých domech desítky zcela prázdných bytů. Mnohé z nich dokonce už několik let. Na úterní schůzi zastupitelstvo proto schválilo záměr, aby jich radnice část prodala formou výběrového řízení. Zvítězit by měl ten, kdo nabídne víc.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Článek

V první várce by se mělo soutěžit o čtyřicet z celkového počtu 140 volných bytů. Kdy bude soutěž vypsána, není zatím rozhodnuto. Mnozí zastupitelé se pozastavovali nad tímto množstvím nevyužívaných prostor, z nichž radnice přichází léta o nájemné. Navíc uváděná cifra ještě ani nemusí být konečná.

„Máme ještě 245 bytů pronajatých na dobu určitou, kde postupně končí nájemní smlouvy,“ řekl místostarosta Michal Valenta (ODS). „Zjišťuje se, zda jde o sociální případy a zda si nájemce už může zajistit sám bydlení,“ dodal Valenta.

„Máme ještě 245 bytů pronajatých na dobu určitou, kde postupně končí nájemní smlouvy,“ řekl místostarosta Michal Valenta (ODS). „Zjišťuje se, zda jde o sociální případy a zda si nájemce už může zajistit sám bydlení,“ dodal Valenta.

Ve čtyřech desítkách prázdných bytů figurují prostory od 32 čtverečních metrů v ulici Karoliny Světlé po 228 m2 v ulici Opletalově. Na Petrském náměstí číslo 7 zahálejí hned tři byty o rozměrech kolem 180 čtverečních metrů stejně jako na Národní 20, kde čeká na obyvatele dvousetmetrový byt a dva kolem 132 metrů. Zastoupena je i Pařížská s byty kolem 50 metrů. Znamená to, že Praha 1 změnila svůj dřívější postoj, kdy byty do 80 metrů k prodeji nenabízela a ponechávala si je.

Manažeři skupujíbyty ve velkém

Jan Votoček (ED) zase kladl důraz na to, aby se učinila taková opatření, aby je nemohly skoupit realitní kanceláře. Mělo by to ochránit i desetileté předkupní právo pro radnici.

„Jediné, co není ošetřené, že se přihlásí zase někdo z ČEZ a nabídne třicet miliónů za třicetimetrový byt na Staroměstském náměstí,“ dodal Votoček.

Narážel tak na fakt, že před měsícem Praha 1 schválila prodej dvou bytů v Pařížské ulici výkonnému řediteli ČEZ Danielu Benešovi o rozloze 370 m za více než 30 miliónů korun, ačkoli má další byt v Široké ulici za 17 miliónů korun a vilu v Petřvaldu u Karviné. Také předseda dozorčí rady Škody Praha, a. s., Vladimír Johanes koupil dva byty v Kožné ulici 4, jejichž celková plocha činí 280 metrů. Dal za ně 15 miliónů korun. Byt má také na Hřebenkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám