Hlavní obsah

O byty není zájem, domů se staví výrazně méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stavební firmy začaly v Česku v prvním čtvrtletí roku stavět 8721 bytů. Číslo je o 8,9 procenta nižší než ve stejném období loni. Výrazný pokles, o 30,7 procenta, zaznamenala výstavba bytů v bytových domech. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Výrazně ubývá nové výstavby v případě developerských projektů. Opakuje se tak situace z konce loňského roku. Důvodem je mimo jiné útlum developerských aktivit, za kterým kromě recese stojí i odbourání mimořádných impulsů, které poháněly bytovou výstavbu v dřívějších letech, tedy změna DPH či obava zákazníků z růstu cen bytů,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj klesá i poptávka, a to z důvodu obav z krize a také kvůli očekávání dalšího poklesu cen nemovitostí. 

Statistici uvedli, že nejvíce se staví rodinné domy, ze započatých staveb je to téměř polovina, i ony však zaznamenaly pokles o 9,5 procenta.

Více bytů než loni se staví v nebytových prostorách a také v přístavbách a nástavbách. Celková hodnota nově uzavřených zakázek byla 35,2 miliardy korun a meziročně klesla o 33,9 procenta.

"Průměrná podlahová plocha jednoho zahájeného bytu v nové bytové výstavbě byla 128,9 m2 s orientační hodnotou 20 800 korun za metr čtvereční," uvedl ČSÚ.

Výstavba se opět rozjede s koncem krize

„Návrat bytové výstavby k boomu, a tedy i rozjezd většího počtu nových bytů, se asi nedá v nejbližší době očekávat. Může totiž přijít teprve až s oživením ekonomiky a návratem důvěry v ni,“ uzavřel analytik. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám