Hlavní obsah

Autobazary se zavedení šrotovného nebojí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodejci ojetin nemají obavy z plánovaného zavedení šrotovného v Česku. Přestože se reakce autobazarů na státní pomoc na koupi auta různí, najdou se tací, kteří jsou přesvědčeni, že jim šrotovné také pomůže. A to i přes to, že vládní dotace jsou pouze na nové vozy.

Foto: David W. Černý, Reuters

Článek

„My tuto akci vítáme. Šrotovné na Slovensku rozhýbalo celý automobilový trh. Dvojnásobně se nám zvedly prodeje na Slovensku,“ řekl Novinkám mluvčí sítě autobazarů AAA Auto Milan Smutný.

Šrotovné minulý týden v pátek podpořili poslanci. Návrh počítá s tím, že každý bude mít nárok na třicet tisíc korun ze státní pokladny, pokud si koupí auto s benzínovým či naftovým motorem za maximálně půl miliónu korun.

Dvojnásobný příspěvek dostanou ti, co zakoupí vůz s alternativním či hybridním motorem. Cena auta je však limitována výší 700 tisíc korun. Návrh však ještě musí projít Senátem a následně jej musí podepsat prezident. [celá zpráva]

Například marketingový ředitel autobazarů Auto Esa David Bohumínský tvrdí, že dotace by měla být i na ojetiny. „Nelíbí se nám to,“ řekl Novinkám. Naopak prodejce ojetin v brněnské pobočce firmy Auto Mach Vojtěch Sedláček obavy nemá.

„Nebudeme nijak dotčeni. Šrotovného využije stejně jen ten, kdo na to má. Pro bazary bude efekt nulový,“ vysvětlil Sedláček. Podle něj šrotovné na auto za 250 tisíc nikoho stejně nespasí. Sedláček totiž upozornil, že za tuto cenu můžou lidé koupit sice novou fabii, ale za stejné peníze dostanou v bazaru větší a lepší vůz.

Bazary zavedly vlastní šrotovné

Všechny zmiňované společnosti však neváhaly a zavedly si již vlastní šrotovné. Tedy slevu při koupi nového auta výměnou za staré. Bohumínský z Auto Esa uvedl, že díky této akci se firmě podařilo zvednout prodeje o dvacet procent oproti loňsku.

Šrotovné

Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta. 

Německá vláda dotace zavedla od ledna letošního roku a činil 2500 eur, tedy přes 66 tisíc korun. Vláda na šrotovné vyčlenila 1,5 miliardy korun. Do konce léta byla částka kompletně vyčerpána.

Na Slovensku proběhly dvě vlny šrotovného a obě byly zcela vyčerpány. Tamní vláda lidem přidávala na nové vozy 1500 eur (900 eur v druhé vlně. Celkem se zlikvidovala zhruba 44 tisíc aut.

Díky šrotovnému v sousedních zemích vzrostl zájem o vozidla české automobilky Škoda, zejména model fabia. 

Naopak Auto Mach si ruce příliš nemne. „ V této akci jsme za více než měsíc prodali dvě auta,“ uzavřel Sedláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám