Hlavní obsah

Ropa opět podražila kvůli nepokojům v Nigérii a oživení ekonomiky v USA

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodování s černým zlatem znovu zažívá silné výkyvy. Zatímco po nedávném zdražování cena před několika dny padala, nyní opět letí vzhůru. Podle BBC se barel americké lehké ropy (WTI) prodává za více než 60 dolarů. Za růstem cen je zejména dění v Nigérii a další naděje, že ekonomická situace Spojených států se zlepšuje.

Článek

BBC upozornila, že k hranici 60 dolarů za barel se přiblížil i barel londýnského Brentu. Ten se nyní prodává za 59,22 dolarů.

Cena prudce vzrostla již v pondělí kvůli útokům na nigerijské ropné vrty. Investoři se totiž obávali, že by tím mohli být ovlivněny dodávky suroviny. Dalším důvodem zdražování je víra na zlepšení ekonomické situace USA, což by samozřejmě zvedlo poptávku po ropě.

V pondělí v USA rostly tamní akciové trhy. Impuls jim dal lepší než očekávané výsledky hospodaření maloobchodního řetězce Lowe´s. Rovněž si polepšil i kurz dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám