Hlavní obsah

Rok 2065 v ČR? Třetina důchodců a pětina cizinců

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senioři a cizinci takřka na každém rohu - zřejmě tak bude vypadat skladba obyvatelstva v Česku v roce 2065. Ve své analýze to předpokládá Český statistický úřad. Jednou z výrazných změn bude prodlužování věku.

Článek

Statistici spočítali, že Češi budou v nejideálnějším případě umírat ve věku kolem devadesáti let. Tak například zatím co nyní žije v tuzemsku 617 lidí ve věku sto a více let, podle odhadů by jich v závěru roku 2065 mohlo být přes 14 tisíc. 

Úřad uvedl, že v ideálním případě by muži umírali v průměru ve věku 88,5 roku, ženy by je předčily ještě o tři a půl roku. Český statistický úřad všechna demografická kritéria uvádí ve třech variantách, tedy podle míry pravděpodobnosti.

Nejvíce se tedy statistici přiklání k tomu, že muži se dožijí v průměru 86,5 let a ženy 91 let. V horším případě muži zemřou zhruba v 84 letech a ženy v 88,5 letech. 

Vyšší věk díky lepšímu lékařství  

Obdobné stárnutí obyvatelstva nebude jen v Česku. Stejný trend lze pozorovat ve všech evropských zemích. Jak statistici přišli na to, že se budeme dožívat tak vysokého věku? Jak uvedla Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografie, předpokladem je zvyšování životní úrovně a zejména pokroky v lékařství. 

Celkový počet obyvatelstva se měl pravděpodobně v následujících desetiletích zvýšit. V ideálním případě až na 12,39 miliónu. Střední odhad počítá s 10,67 milióny obyvatel, ten pesimističtější jen s devíti milióny.

Co se týče podílu cizinců na počet ostatních obyvatel, v budoucnu jich bude až 18 procent, zatímco v současnosti to je něco kolem tří procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám