Hlavní obsah

Cizinci se k Česku obracejí zády, na nezájem doplácí Praha

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Turistů z ciziny mířících do České republiky během prvního čtvrtletí letošního roku opět výrazně ubylo. Patrné to bylo zejména v Praze, kde milovníků cestování ubylo o 15,2 procenta. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Velký úbytek turistů zaznamenla Praha, a to o 15 procent.

Článek

Podle úřadu v tuzemských ubytovacích zařízeních přenocovalo meziročně o 8,7 procenta lidí méně. Největší nastal úbytek právě mezi cizinci, těch bylo oproti loňsku téměř o pětinu méně.

Naopak našinců přebývajících v hotelích či penzionech mírně přibylo, a to o 2,3 procenta. Počet přenocování podle statistiků dosáhl 7,3 miliónu, což je zhruba o 700 tisíc méně než před rokem.

"Pokles příjezdů zahraničních hostů byl kromě jiného ovlivněn pravděpodobně tím, že velikonoční svátky připadly letos až na duben. Naopak mírný nárůst domácích rekreantů zřejmě ovlivnily dobré sněhové podmínky na horách,“ zdůvodnili statistici.

Zájem je o Šumavu a Krkonoše

Podle statistik během prvních tří měsíců letošního roku byla obsazenost hotelových a penzionových pokojů jen z jedné třetiny. Nejvíce se však propadl zájem o nejdražší přenocování, pětihvězdičkové hotely vykázaly v průměru pokles zájmu o 13 procentních bodů.

Mezi turisty opadl zájem o návštěvu hlavního města a Jihomoravského kraje. Naopak více lidí přijelo na Šumavu (o 7,4 procenta více), jižní Čechy (nárůst o 4,5 procenta) a Krkonoše (plus 4,3 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám