Hlavní obsah

Česká ekonomika klesla nejvíc v novodobé historii

Novinky, toh, jov, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika začala nový rok strmým sešupem. Výkonnost tuzemského hospodářství spadla během prvního čtvrtletí o 3,4 procenta meziročně. Vyplývá to z předběžných odhadů Českého statistického úřadu. Jedná se o nejhorší čtvrtletní výsledek v novodobé historii.

Článek

"Česká ekonomika zpomaluje nečekaně razantně. Globální recese zasáhla ekonomiku v jejím srdci - vývoz a investice se propadají. Spotřeba se zatím drží,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní většímu propadu zabránilo pouze zavedení šrotovného v okolních zemích. Pokles mírně zbrzdila i spotřeba domácností a vlády. Horská však upozornila, že pokud se nezlepší vývoj světového hospodářství, může být výsledek ve druhém čtvrtletí ještě propastnější. 

"Pokles tvorby hrubého domácího produktu byl ovlivněn nepříznivým vývojem zejména ve zpracovatelském průmyslu, který se již řadu měsíců potýká s odbytovou krizí především na zahraničních trzích. Téměř dvacetiprocentní pokles byl zaznamenán jak u vývozu, tak i dovozu zboží a služeb,“ uvedli statistici. Zdůraznili, že páteční čísla jsou jen odhadem. Přesný výsledek bude znám devátého června.

V závěru loňského roku si české hospodářství udrželo ještě růst, a to 0,7 procenta v meziročním srovnání. Za celý loňský rok pak ekonomika rostla tempem 3,1 procenta.

Růst ekonomiky v jednotlivých čtvrtletích v loňském roce (v %):
1. čtvrtletí4,9
2. čtvrtletí4,0
3. čtvrtletí2,9
4. čtvrtletí0,7

Černý rok 2009

Mezinárodní měnový fond či ministerstvo financí během uplynulých několika týdnů přicházely se zhoršujícími prognózami ohledně výhledu jak pro světovou, tak tuzemskou ekonomiku. Ta by měla podle odhadů v průměru klesnout o více než dvě procenta.

Premiér Jan Fischer na společné páteční tiskové konferenci se svým slovenským protějškem Róbertem Ficem v Bratislavě na dotaz, co říká informaci o poklesu české ekonomiky a zda se bude jeho vláda nadále snažit udržet deficit pod 150 miliard korun, uvedl: "Mě ten údaj o poklesu, tak jak ho dnes ČSÚ zveřejnil, nepřekvapil. Nicméně bude to velmi náročné udržet prognózu ministerstva financí 2 až 2,5 procenta mínus poklesu na letošní rok. S rozpočtovým schodkem 150 miliard, to je neobyčejně náročná úloha. Nicméně si zatím tento cíl vláda před sebe klade, byť si je vědoma toho, že ta ambice je velká“.  

Reklama

Výběr článků

Načítám