Hlavní obsah

Evropské země zaplavily špatné zprávy, do recese spadly všechny

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Začátek letošního roku nebyl pro evropskou ekonomiku nikterak příznivý. Podle pátečních statistik eurozóna, tedy 16 zemí platících eurem, se v prvním čtvrtletí propadla oproti loňsku o 4,6 procenta. Mezi nejhorší patří německé hospodářství, které se propadlo o 6,9 procenta. Jde o nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990, uvedl spolkový statistický úřad.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Mezikvartální propad činil 3,8 procenta. Výsledek je mnohem horší než očekávání analytiků. Za tak výrazným propadem je zejména slabý vývoz. Podle agentury Bloomberg se potýkala země také se slabými investicemi.

Německá vláda před několika dny oznámila, že za celý rok očekává pokles o šest procent. Letošní rok bude pro zemi nejhorší od druhé světové války. Vývoj německého hospodářství je velice důležitý pro to české. Západní sousedé jsou totiž největšími obchodními partnery pro ČR.

S propadem se potýkají i další evropské země, například španělská ekonomika, která je čtvrtá největší v Evropě, vykázala pokles 1,8 procenta. Maďarsko oznámilo čtvrtletní pokles o 6,4 procenta, Portugalsko o 3,7 procenta, Itálie o 5,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám