Hlavní obsah

Ekonomická krize v USA i Evropě stále nebere konce

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize ve Spojených státech ani Evropě přes početná optimistická vyjádření analytiků z posledních dnů zatím neslábne. Vyplývá to ze statistik, které byly zveřejněny v tomto týdnu. Neprokazuje se tak tvrzení některých amerických ekonomů, že světová ekonomika je z nejhoršího venku.

Foto: Aly Song, Reuters

Článek

V USA se dosud nevzpamatoval realitní trh a pevnou půdu pod nohama hledají automobilky i řada bank. Také Evropa, v níž bude recese podle všeho trvat déle než v Americe, stále nemá o ztrátách svých finančníků dobrý přehled a čelí rekordnímu propadu průmyslové výroby.

Evropská unie se teď obává, že efekt šrotovného vyprchá dřív, než se její ekonomika dostane z nejhoršího. Výroba v evropské sedmadvacítce se podle nejnovějších údajů Eurostatu v březnu meziročně snížila o 18,8 procenta a v eurozóně dokonce o 20,2 procenta. Šlo o vůbec nejhlubší propad od roku 1990, kdy se začal tento údaj sledovat.

Řada podniků uzavírá své továrny či omezuje provoz. Odkládají se také investice. Výjimkou není žádný členský stát EU. Nejvíce postiženy jsou však Estonsko a Lucembursko, kde se průmyslová výroba v březnu meziročně propadla takřka o 30 %. Česko zaznamenalo 17procentní propad. Nejmenší pokles vykazuje Řecko - o necelých 6 %.

Zmíněné údaje jsou špatnou zprávou pro český export, který netrpělivě čeká na oživení ekonomiky eurozóny. "Poslední vývoj na evropských trzích je nepříjemným překvapením. Předznamenává další problémy pro podniky, které nemohou očekávat výraznější růst prodeje svých výrobků na tyto trhy,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Američané opět omezili útraty

V USA se nyní pozornost analytiků soustředí vedle bank hlavně na realitní trh a ochotu spotřebitelů utrácet. Agentura RealtyTrac uvedla, že v dubnu bylo v USA zabaveno rekordních 342 038 domů, o třetinu více než před rokem. Za tímto vývojem je hlavně rostoucí nezaměstnanost, která je teď v USA nejvyšší za posledních 25 let, a neschopnost amerických domácností splácet hypoteční úvěry. Ceny domů přitom prudce klesají, což snižuje ochotu lidí je prodávat a stěhovat se za prací.

Trhy znepokojila i zpráva, že tržby maloobchodu za duben v USA nečekaně klesly o 0,4 %, protože Američané neutráceli tolik zejména za benzín a elektroniku. Obnova spotřebitelských výdajů je přitom nezbytnou podmínkou, aby se hospodářství vymanilo z recese.

Překážkou je opět rostoucí nezaměstnanost. Jen v automobilovém průmyslu přišlo v USA od začátku krize o práci 228 tisíc lidí. Propad poptávky těžce doléhá hlavně na automobilky General Motors a Chrysler, mimo nebezpečí krachu však není ani Ford.

Freddie Mac už letos prodělala 10 mld. USD

Velké nejistoty dál panují rovněž ve finančním sektoru. Americká hypoteční agentura Freddie Mac předevčírem oznámila, že v letošním prvním čtvrtletí prodělala 9,9 miliardy dolarů (asi 200 miliard korun). Vykázala tak již sedmou čtvrtletní ztrátu za sebou. Dodala, že usiluje o získání dodatečné vládní pomoci v hodnotě 6,1 miliardy dolarů. Poněkud s rezervou potom vzala většina analytiků následné prohlášení ministra financí Timothyho Geithnera, že americký finanční systém se již začíná uzdravovat.

Za první tři měsíce letošního roku se ekonomika USA meziročně propadla o 6,1 %. Bílý dům proto počítá s tím, že se rozpočtový deficit v tomto finančním roce zvýší na 1,84 biliónu dolarů (36,1 biliónu Kč). Schodek tak bude čtyřnásobný proti rekordu z minulého roku.

Poradci prezidenta Baracka Obamy zpochybňují předchozí prognózy, že k oživení ekonomiky USA dojde již letos. Také američtí ekonomové, které tento týden oslovilo Právo, se shodli, že konec krize je v nedohlednu. "Dno zatím nevidíme,“ řekl analytik renomovaného Centra pro výzkum automobilového odvětví Sean McAlinden.

MMF: Evropa si musí na růst počkat

Evropané si v krizi pobudou pravděpodobně ještě déle než Američané. Lidí bez práce přibývá, a výrazný pokles evropské ekonomiky by přitom mohl skončit až ve druhé polovině příštího roku, uvedl v aktualizovaném výhledu Mezinárodní měnový fond (MMF). Pro zotavení ovšem podle něj budou podstatná další politická opatření, obzvláště ve finančním sektoru.

Vyspělé ekonomiky Evropy podle MMF letos v souhrnu klesnou o čtyři procenta. HDP Česka se má podle fondu snížit až o 3,5 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám