Hlavní obsah

Opelu dochází hotovost, potřebuje rychlou státní pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé automobilce Opel dojde během několika týdnů hotovost. Bude proto pravděpodobně potřebovat rychlou státní půjčku v hodnotě přes miliardu eur (27 miliard Kč). Informoval o tom ve čtvrtek německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung na svých internetových stránkách.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel

Článek

Německé ministerstvo hospodářství navrhuje, aby aktiva Opelu převzal nucený správce, což by poskytlo čas na jednání o prodeji podniku. Šéf evropských aktivit GM Carl-Peter Forster podle listu uvedl, že tento krok by měl být spojen s poskytnutím státní půjčky. "Částka by musela přesahovat miliardu eur," dodal.

O převzetí Opelu nyní usilují italská automobilka Fiat a kanadsko-rakouský výrobce automobilových součástek Magna. Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg uvedl, že zájemci chtějí do 20. května předložit podrobnější návrhy.

Dohoda o prodeji Opelu však podle listu pravděpodobně nebude uzavřena do konce května, kdy by mohla mateřská GM vyhlásit bankrot. GM totiž musí do konce měsíce předložit americké vládě životaschopný podnikatelský plán, aby získala další státní pomoc.

Fiat si podal ruce s Chryslerem

Fiat se již dohodl na vytvoření aliance s americkou automobilkou Chrysler. Jeho jednání o spojení s Opelem však podle listu Financial Times komplikují neshody kolem lukrativních aktivit společnosti GM v Latinské Americe. Ty by prý chtěl Fiat v rámci dohody o Opelu získat, GM se s nimi ale nechce rozloučit.

Společnost Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 000 lidí, automobily ale vyrábí rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii. Firma již dříve uvedla, že potřebuje finanční pomoc zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů, aby se vyhnula uzavírání továren a propouštění zaměstnanců

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám