Hlavní obsah

Barbie dostala k padesátinám pamětní minci

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světově nejznámější a nejprodávanější panenka Barbie dostala ke svým padesátinám stříbrnou kolorovanou minci špičkové kvality. Vydala ji v nákladu dvacet tisíc kusů společnost Zlaté Mince – Numismatika a pořídit ji u nás lze za 1340 korun.

Článek

Mince, jejímž autorem je Raphael Maklouf, má průměr 40,6 mm, sílu 4 mm a hmotnost 31,135 g. Prodává se např. ve specializované prodejně v pražském Obecním domě nebo ve Vsetíně v budově Komerční banky či se dá objednat na internetu.

Barbie se poprvé představila na American International Toy Fair (největší veletrh hraček) 9. března 1959. Na tento den připadají oficiální narozeniny Barbie. Ta první měla zlaté náušnice, rudé nehty a obrovské sluneční brýle. Vynálezkyní Barbie je Ruth Handlerová, vytvořila jí pro svou dceru Barbarru, po které panenku pojmenovala.

Většina Barbie a její příslušenství je vyráběna v poměru cca 1:6. Šaty jí šili vždy světoznámí návrhář, například Armani, Givenchy, Calvin Klein, Versace, Vivienne Westwoodová, Christian Dior, Diane Von Fürstenbergová, Dolce & Gabbana, Gucci nebo Oscar de la Renta. Panenku vyrábí společnost Mattel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám