Hlavní obsah

Káva zdražuje, přesto její obliba v Česku roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická krize měla podle odborníků snížit jak spotřebu, tak i cenu kávy. V současnosti je ale situace opačná. Světová cena kávy roste, například jen za poslední dva týdny stoupla o dvě koruny. Nyní stojí kilo kávy arabica na burze přes 50 korun.

Článek

„Pokud by se ceny kávy pro spotřebitele měly nějak zvyšovat, tak to bude maximálně do 10 procent,“ uvedl odborník na zemědělství Petr Havel.

Každý Čech vypije prý v průměru asi tři kilogramy kávy za rok. Letos by to ale mohlo být podle odhadů odborníků dokonce už pět kilogramů na osobu a rok. I přes stálé zdražování kávy, její obliba nadále roste.

Obliba kávy roste konstantně na celém světě. Ročně se jí spotřebuje přes 100 miliónů žoků. Jeden žok je zhruba 80 kilogramů. Největším producentem kávy je Brazílie, kde se pěstuje především kvalitnější arabica.

Káva se ale pěstuje téměř ve všech jižních zemích - v Africe a Asii především odolnější druh robusta. Většina káv, které lidé běžně kupují, jsou směsi těchto dvou odrůd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám