Hlavní obsah

Penzijní fondy vydělaly od začátku roku 885 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemským penzijním fondům stoupl v prvním čtvrtletí zisk meziročně na 885 miliónů korun z 560 miliónů Kč. Na konci března mělo penzijní připojištění 4,346 miliónu osob, což bylo o 50 000 lidí více než v závěru roku 2008. Výsledky ve středu zveřejnila Asociace penzijních fondů.

Článek

"Číslo o čtvrtletním hospodaření je průběžný výsledek, nijak bych ho nepřeceňoval. Fondy budou ještě ve svých bilancích řešit dopady loňské krize. Nedovolím si tedy spekulovat o výsledku za celý rok," řekl novinářům prezident asociace Jiří Rusnok.

V roce 2008 se propadl zisk penzijních fondů na 706 miliónů korun ze 4,39 miliardy korun předloni.

Nárůst počtu účastníků Rusnok očekává letos mezi třemi až čtyřmi procenty. Nárůst počtu klientů fondů v prvním čtvrtletí označil za zvolněný.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění již převyšuje 60 procent práceschopných v ČR, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám