Hlavní obsah

ČEZ krize nezasáhla, zisk mu stále roste

• Aktualizováno

Čistý konsolidovaný zisk energetické skupiny ČEZ za první čtvrtletí meziročně vzrostl o 23,3 procenta na 19,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů firmy. Zisk po odpočtu menšinových podílů byl 19,09 miliardy Kč.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Tržby se meziročně zvýšily na 53,3 miliardy z 48,6 miliardy korun, zisk před rozpuštěním rezervy na emisní povolenky a přeceněním akcií MOL vzrostl o devět procent na 17,2 miliardy korun, uvedla společnost.

Podle firmy se meziroční výsledky zlepšují přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračují ekonomické krize. Tyto faktory však ovlivní až celoroční výsledky. Firma tak stále počítá s růstem celoročního čistého zisku v roce 2009 o šest procent na 50,2 miliardy korun.

"Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v ČR, která meziročně poklesla o 3,6 procenta," uvedl ředitel divize obchod Alan Svoboda. Nejvíce, o deset procent, klesla poptávka po elektřině u velkoodběratelů, naopak u domácností vzrostla o 5,3 procenta.

Výroba elektřiny ČEZ v prvních třech měsících klesla meziročně o 3,9 procenta na 16,7 terawatthodiny (TWh). Provozní zisk (EBIT) se zvýšil o 15 procent na 24,8 miliardy korun.

Stát v ČEZ vlastní téměř 70 procent akcií. Za celý loňský rok firma hospodařila s čistým ziskem 47,4 miliardy korun, což bylo téměř o 11 procent více než v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám