Hlavní obsah

Evropa by měla zvýšit úsilí při boji s recesí, tvrdí měnový fond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa by měla zvýšit úsilí o nápravu bankovního sektoru a zlepšit koordinaci vládních protikrizových opatření, aby posílila své šance na překonání hospodářské recese v průběhu příštího roku. Uvedl to v úterý Mezinárodní měnový fond (MMF).

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

"Opatření přijatá proti hluboké recesi v Evropě přinesla dobré základy pro postupné oživení, k obnovení důvěry trhu a zrychlení oživení jsou však zapotřebí další kroky, zejména ve finančním sektoru," uvedl ředitel evropského odboru MMF Marek Belka.

"Evropa je hospodářsky nejvíce integrovanou tržní ekonomikou na světě, přesto se však opatření k řešení krize podnikají na státní úrovni," dodal.

Fond nadále předpokládá, že ekonomika eurozóny se v letošním roce sníží o 4,2 procenta. V příštím roce by se pak tempo poklesu mělo zmírnit na 0,4 procenta. Prognózy by se ale podle MMF mohly zhoršit, pokud neoživí světová poptávka, napsala agentura AP.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v posledním čtvrtletí loňského roku snížil o 1,5 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání utrpěla ekonomika zemí používajících euro pokles o 1,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám