Hlavní obsah

Propouštění v Česku nebere konce

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Průměrná míra nezaměstnanosti během dubna opět vzrostla. Bez práce je v Česku 456 tisíc lidí, tedy 7,9 procenta lidí. Ve srovnání s loňským rokem je nezaměstnaných o 140 tisíc víc. Vyplývá to z úterních údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Analytici tvrdí, že čísla jsou horší, než předpokládali.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„Počet nezaměstnaných stále poroste, jeho vrchol je ještě daleko před námi,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. 

Analytici již v předešlých měsících varovali, že dynamika propouštění v tuzemsku je neuvěřitelně rychlá.

„Situace na trhu práce je opravdu vážná, což dokumentují i čísla o počtu propuštěných zaměstnanců v průmyslu (v březnu se počet zaměstnanců v průmyslu snížil o 9,9 %, v únoru to bylo o 7,3 %). S růstem nezaměstnanosti se navíc rozevírají  nůžky mezi regiony,“ komentovala  Horská. 

Podle ministerstva se během dubna na úřadech práce zaregistrovalo nově 75 tisíc lidí, přičemž 63 tisíc lidí si práci našlo. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo na konci dubna 210 tisíc lidí.

Podle statistik je volných pracovních míst přes padesát tisíc, což je o 101 tisíc méně než loni. Na jedno volné místo nyní připadá v průměru devět uchazečů.

Vybrané regiony s nejvyšší nezaměstnaností (v %):
Most15,6
Jeseník14,1
Bruntál14,0
Karviná13,8
Děčín13,5
Vybrané regiony s nejnižší nezaměstnaností:
Praha-východ2,6
Praha2,7
Praha-západ2,8

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer upozornil, že výsledek byl horší než očekávání odborníků. Podle něj situace na trhu práce odráží zhoršující se vývoj tuzemského hospodářství.

„Nepříznivý vývoj bude následovat i v průběhu letošního roku a čím dál více se zvyšuje riziko, že se míra nezaměstnanosti vyhoupne ke hranici deseti procent. K tomu by mohlo dojít na počátku příštího roku,“ uvedl Frayer. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank bude nezaměstnanost na konci roku kolem devíti procent.

Vývoj míry nezaměstnanosti za posledních pět měsíců (v %):
prosinec6,0
leden6,8
únor7,4
březen7,7
duben7,9

Reklama

Výběr článků

Načítám