Hlavní obsah

Leasing letos klesl o více než polovinu

Leasing movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí meziročně klesl o rekordních 51,5 procenta na 10,7 miliardy korun. Objem spotřebitelských úvěrů se snížil o 17,2 procenta na deset miliard Kč. Naopak úvěry pro podnikatele vzrostly o 7,9 procenta na 4,6 miliardy Kč. ČLFA o tom informovala v tiskové zprávě s tím, že výsledky nebankovních finančních produktů negativně ovlivnil propad ekonomiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

ČLFA reprezentuje 97 procent českého leasingového trhu. Loňský meziroční pokles leasingu o 27 procent na 95,5 miliardy Kč byl také největší v historii.

"Vývoj významně ovlivnily nastupující hospodářská recese, problémy v řadě odvětví a slabá poptávka po investičních i spotřebitelských finančních produktech, ale také nezbytné zpřísnění kritérií pro uzavírání nových finančních obchodů," uvedl místopředseda asociace Jiří Matula. Projevil se podle něj rovněž odklad leasingů osobních aut do nabytí účinnosti novely zákona o DPH umožňující odpočet této daně a další novely zkracující odpisy osobních aut na 24 měsíců.

Na leasingovém trhu stále převládal leasing dopravních prostředků, který tvořil dvě třetiny celkového objemu leasingu. Na téměř 30 procent se zvýšil podíl leasingu strojů a zařízení. Stoupl také podíl operativního leasingu na celkovém financování movitých věcí a dosáhl již 28 procent.

Český leasingový trh zaujímá v evropském měřítku 14. místo, mezi novými evropskými tržními ekonomikami je na prvním místě. Podíl leasingu na financování movitých investic se v Česku blíží jedné třetině, což je po Británii v Evropě nejvíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám