Hlavní obsah

Šrotovné v dubnu zachránilo Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Zavedení státních příspěvků na koupi nového automobilu po likvidaci starého auta, tzv. šrotovné, výrazně oživilo dubnový odbyt osobních a malých nákladních aut na Slovensku. Do statistik přibylo 10 902 vozidel, což bylo o 17,11 procenta více než v dubnu 2008. Informovalo o tom v pondělí slovenské Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: David W. Černý, Reuters

Článek

Šrotovné spustila vláda v březnu poté, co se prodej vozidel v lednu a únoru letošního roku výrazně propadl.

Za letošní leden až duben bylo v zemi zaregistrováno 27 tisíc aut, což však bylo o téměř 13 procent méně než ve stejném období loňského roku. Stát prostřednictvím dvou vln šrotovného podpořil prodej více než 40 000 nových aut.

Polepšil si i slovenský průmysl

Podle pondělních statistik si mírně polepšila i průmyslová výroba. Ta zbrzdila svůj hluboký propad. Březnový pokles činil meziročně osmnáct procent, zatímco v lednu a únoru byl více než dvacet procent. Za první čtvrtletí letošního roku si průmysl pohoršil o 22,9 procenta.

V březnu si polepšila pouze výroba počítačů, a to o 50,3 procenta, společně s výrobou koksu a rafinovaných ropných produktů (růst o 7,4 procenta).

Šrotovné

Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta. 

Německá vláda dotace zavedla od ledna letošního roku a činil 2500 eur, tedy přes 66 tisíc korun. Vláda na šrotovné vyčlenila 1,5 miliardy korun. Do konce léta byla částka kompletně vyčerpána.

Na Slovensku proběhly dvě vlny šrotovného a obě byly zcela vyčerpány. Tamní vláda lidem přidávala na nové vozy 1500 eur (900 eur v druhé vlně. Celkem se zlikvidovala zhruba 44 tisíc aut.

Díky šrotovnému v sousedních zemích vzrostl zájem o vozidla české automobilky Škoda, zejména model fabia. 

Přestože šrotovné dopomohlo k vyšším prodejům, výroba nových aut se během prvního čtvrtletí propadla o čtyřicet procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku vymysleli šrotovné na tenisky

V obchodě s obuví v Trenčíně nabízejí při odevzdání starého páru značkových tenisek slevu 10 eur. Na Slovensku se tak podle agentury TASR objevila nová forma...

Výběr článků

Načítám