Hlavní obsah

České nemovitosti Evropany příliš netáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. května mohou občané Evropské unie nakupovat v Česku bez omezení byty, domy či dokonce zámky. Skončila totiž pětiletá lhůta, která po vstupu Česka do Evropské unie bránila příslušníkům členských států ve volném nákupu nemovitostí s výjimkou pozemků.

Článek

„Poté, co jsme pět let v Evropské unii, padlo od 1. května omezení na koupi nemovitostí pro cizince. Předtím si mohli kupovat nemovitosti jen na právnickou osobu. Nyní už to mají jednodušší. Jediné, co si nemohou cizinci na své jméno koupit je zemědělská půda. Zákon umožňující koupi pro ně bude platit až od roku 2011,“ vysvětlil obchodní ředitel realitní kanceláře Next Reality Robert Hanzl.

Žádný nápor koupěchtivých cizinců však české realitní kanceláře zatím nezažívají.

„Zvýšený zájem ze strany cizinců neregistrujeme,“ potvrdila Právu v Ostravě Regina Szpyrcová, mluvčí realitní kanceláře Sting. Také jednatel novojičínské realitní kanceláře Claris Alan Holiš neví o tom, že by v posledních dnech zájem cizinců o koupi nemovitostí stoupal.

„Je běžné, že se na nás často obracejí s žádostí o koupi bytu občané Slovenska, kteří sem jezdí za prací a chtějí tady bydlet,“ vysvětlil Holiš.

Příčiny nezájmu vidí realitní makléři především dvě. Za prvé kvůli krizi koupěschopnost poklesla v celé Evropě, a tak nejen v Česku lidé všechno počítají dvakrát. Druhý důvod vyplývá z cen na českém trhu nemovitostí. V mnoha případech jsou totiž vyšší než u obdobných objektů ve Francii, Itálii a v dalších zemích.

Dražší než ve Španělsku či Itálii?

„Zájem cizinců o nemovitosti se v květnu vůbec nezvýšil, absolutně ne,“ uvedl majitel renomované karlovarské realitní kanceláře Recom Reality s. r. o. Ivan Žikeš.

„Nezáleží na tom, jaká je cena nemovitosti v přepočtu na euro či jaká je cena toho bytu vzhledem k cenám bytů v Mnichově, ale na tom, proč by si měl v Karlových Varech někdo nemovitost kupovat,“ uvedl Žikeš, podle kterého cena nemovitosti je vždy dána lokalitou.

„Není jediný důvod, proč by si měl řezník z Augsburgu kupovat rodinný domek v Karlových Varech. Navíc Němci pečlivě sledují ceny v jednotlivých lokalitách a nikdy by nezaplatili víc, než je v lokalitě běžné. Pomyšlení, že by tu začali něco skupovat ve velkém, je nesmysl. Vždyť ve Španělsku, Itálii, ale i ve Francii jsou ceny bytů levnější než tady. Co by tady dělali?“ pokračoval Žikeš.

Také podle ředitele Hanácké realitní kanceláře Petra Korytara jsou důvodem nezájmu především vysoké prodejní ceny nemovitostí i životních nákladů, které v některých případech převyšují úroveň cen v západní Evropě.

„Neočekávám, že by se zájem cizinců o nákup nemovitostí v regionu v budoucnu zvýšil. Nizozemci například před časem kupovali domy v horských oblastech i kvůli tomu, že u nás bylo levněji, což už neplatí. Rusové jsou zase při nákupu nemovitosti omezeni tím, že potřebují k převedení peněz souhlas svého ministerstva financí a Vietnamci mají spíš tendenci stěhovat se do velkoměst, kde je větší kupní síla,“ řekl Právu Korytar. Podle něj má navíc většina cizích státních příslušníků problém při získávání úvěru či hypotéky v tuzemských bankách

„Realitní trh je všeobecně v útlumu, dorazila krize. Takže o náporu cizinců opravdu nelze mluvit, nekupují ani Češi“ potvrdil Josef Dušák z Real.cz v Brně.

Nové byty prý nemají kupce

„V Karlových Varech je v současné době dostavěno nebo rozestavěno kolem tří set luxusních bytů, do kterých byly vloženy investice za celkem asi jednu a půl miliardy korun. Jenže odhadem 80% těchto bytů nemá kupce a byty jsou prázdné. Na ty byty někdo investorům půjčil a teď jsem zvědavý, kde ty peníze investoři vezmou, aby je splatili. Kdyby se jednalo o atraktivní koupě, tak by ty byty byly přece plné,“ dodal Žikeš, podle kterého jiná situace může nastat za dva roky, až se uvolní trh s pozemky pro zahraniční zájemce.

„Tam mohou zahraniční firmy ty místní převálcovat, pokud stát do té doby dosavadním místním nájemcům půdy pozemky nenabídne přednostně,“ uzavřel Žikeš.

„Poptávka zůstává stále stejná jako v minulosti. Zájem není velký. Jedná se o malé procento občanů především z Německa nebo Nizozemí, kteří si v pohraničí chtějí do důchodového věku pořídit nemovitost maximálně do 2 miliónů korun, “ řekl Právu Petr Zdobinský, jednatel realitní kanceláře SKZ Real, která se zaměřuje na prodej realit na severu Čech.

Navíc se zatím ukazuje, že ani tak občané ze zemí EU, ale spíše Rusové nebo Vietnamci, podnikající v Česku, mají o koupi domů v Česku zájem.

„Lze říci, že mezi cizinci, kteří hledají nemovitosti na prodej, jsou v současné době nejaktivnější Rusové. Zajímají se o byty, rodinné domy, chalupy na Šumavě i průmyslové nemovitosti. Ani v jejich případě ale nejde o masové nákupy, spíše jednotlivé případy,“ poznamenal Karel Exl z Re/Maxu, z českobudějovické kanceláře nadnárodní skupiny Re/Max, která má své pobočky mimo jiné prakticky ve všech evropských zemích.

Podle plzeňské realitní kanceláře Pubec je zájem o nemovitosti ze strany cizinců ze států EU už léta stabilní. „Žádné skokové nárůsty poptávky nepamatuji a nevěřím, že nějaké budou. Neprojevilo se, když jsme vstoupili do NATO, neprojevilo se, když jsme vstoupili do Evropské unie, tak pochybuji, že se něco změní nyní,“ řekl Právu majitel zmíněné realitní kanceláře Pavel Pubec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám