Hlavní obsah

Opel by mohl přežít, i když GM vyhlásí bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo chce ochránit aktiva automobilky Opel z amerického koncernu General Motors, pokud by GM v USA požádal soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Pro německý týdeník Der Spiegel to uvedl ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg.

Článek

Vyzval proto investory, kteří mají zájem o evropské aktivity GM včetně Opelu, aby jednali rychle, protože hrozba bankrotu GM visí ve vzduchu. "Chceme od investorů rychlé a spolehlivé informace, protože nemůžeme vyloučit, že GM požádá o soudní bankrotou ochranu v USA počátkem června," řekl ministr.

Třístranné spojení s americkým Chryslerem a s evropskými aktivitami GM včetně Opelu chystá italský Fiat. O Opel má ale zájem i rakousko-kanadská skupina Magna, pravděpodobně ve spolupráci s ruskými investory.

Guttenberg řekl, že v případě bankrotu GM by převzal aktiva Opelu nucený správce, který by se postaral o zájmy věřitelů. Konsorcium bank by pak zajistilo automobilce potřebné překlenovací financování. Ministr ale vyloučil, že by se vláda chystala převzít v Opelu podíl.

Generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne v sobotu zopakoval, že nyní i přes možné sociální problémy uzrála doba na to, aby vznikla velká evropská automobilka spojením Fiatu a evropských aktiv GM včetně Opelu. Ke spojení s Chryslerem uvedl, že postupuje vpřed s typicky americkou rychlostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám