Hlavní obsah

Vývoz z Německa v březnu poprvé po půl roce vzrostl

– Berlín

Vývoz z Německa se v březnu poprvé po šesti měsících zvýšil. Zpráva statistického úřadu přinesla naději, že největší evropská ekonomika by se mohla začít pomalu dostávat z nejhorší poválečné recese. To je dobrá zpráva i pro Českou ekonomiku, která je s velkým sousedem hodně provázaná.

Článek

Přebytek obchodní bilance Německa v březnu činil 8,9 miliardy eur (237,4 miliardy Kč), a zůstal tak na zhruba stejné úrovni jako v předchozím měsíci. Vývoz se podle sezoně upravených údajů zvýšil proti únoru o 0,7 procenta na 66,4 miliardy eur. Hodnota zboží a služeb dovezených v březnu do země stoupla o 0,8 procenta na 57,6 miliardy eur. Také dovoz byl vyšší poprvé od září. V únoru se vývoz meziměsíčně propadl o 1,3 procenta a dovoz o 4,8 procenta.

"Německý pacient se začíná zotavovat, i když je stále slabý. Nicméně pomalu, ale jistě, vidíme mírnou stabilizaci," komentoval údaje ekonom UniCredit Andreas Rees. "Recese však stále není u konce," upozornil.

Březnové výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali snížení přebytku na osm miliard eur. Vývoz se měl podle jejich odhadů snížil o dvě procenta a dovoz o 1,9 procenta. Německé ministerstvo hospodářství odhaduje, že hrubý domácí produkt za první čtvrtletí klesl o 3,5 procenta, což by byl nejhorší výkon od znovusjednocení země v roce 1990. Německou ekonomiku v uplynulých letech táhl hlavně vývoz.

Podle Reese zatím nelze vyloučit pokles vývozu v dubnu nebo v květnu. "Avšak zvyšují se signály, že recese ve druhém čtvrtletí bude výrazně mírnější než v prvních třech měsících 2009. To nejhorší je rozhodně za námi," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám