Hlavní obsah

Americké banky potřebují k přežití krize ještě 75 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset z 19 největších amerických bank potřebuje 74,6 miliardy dolarů jako dodatečný kapitál k posílení rezerv. To je oficiální výsledek zátěžových zkoušek 19 největších bank a finančních institucí USA, který v noci na pátek zveřejnila americká vláda. Cílem zátěžových zkoušek bylo zjistit, zda by největší banky obstály, pokud by se nynější krize zhoršila, napsala agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf amerických federálních rezerv Ben Bernanke

Článek

Finanční systém se podle zprávy americké centrální banky (Fed) stejně jako celkové hospodářství sice již uzdravuje, ale ještě není v pořádku. Testy ukázaly, že některé velké banky jsou stabilní, některé ale potřebují navýšit kapitál o miliardy dolarů. Agentura AP přitom uvádí, že je to signál ze strany regulátorů, že odvětví je zranitelné, ale životaschopné.

Je to lepší výsledek, než se čekalo 

Zhruba 75 miliard dolarů celkového dodatečného kapitálu je nižší částka, než se původně očekávalo. Vzhledem k tomu zřejmě nebude muset Bílý dům žádat Kongres o další peníze nad 700 miliard dolarů, které parlament schválil loni na podzim jako pomoc finančnímu sektoru.

Obavy ze zestátnění nebo nezdaru se více či méně vytratily.
Eric Kuby, hlavní investiční odborník společnosti North Star Investment Management

Analytici soudí, že test načrtl povzbudivý, ale obezřetný obrázek amerických bank. Při pohledu na něj "se dá říci, že to s finančním průmyslem není celkově tak špatné," cituje AP hlavního ekonoma investiční společnosti Dresdner Kleinwort Kevina Logana. Otázkou podle něho ale bude, jak se bankám podaří získat nový kapitál.

"Obavy ze zestátnění nebo nezdaru se více či méně vytratily," řekl agentuře Reuters hlavní investiční odborník společnosti North Star Investment Management Eric Kuby. Také on dodal, že se nyní čeká na podrobnosti o tom, jak banky naplní svá kapitálová manka.

Objevují se ovšem i pochybnosti, že zátěžový test nebyl dostatečně tvrdý. Někteří odborníci se domnívají, že banky budou potřebovat větší kapitálový polštář, než jaký vzešel z testu, protože nezaměstnanost roste a trh bydlení a celkové hospodářství budou potřebovat čas na to, aby se zbavily obav, jež stupňují úvěrové ztráty, uvedla agentura Reuters. 

Ztráty  by mohly dosáhnout až 950 miliard

Testy také ukázaly, že pokud by se recese dále zhoršovala, ztráty 19 testovaných institucí by v letech 2009 a 2010 mohly dosáhnout celkem 600 miliard dolarů. Při nejhorším scénáři, který při testu simuloval nejhlubší recesi, by součet ztrát za období od poloviny roku 2007 do roku 2010 představoval až 950 miliard dolarů.

Představitelé administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy doufají, že test obnoví důvěru investorů v bankovní systém a v to, že i slabé banky se mohou posílit. Žádnou z bank podle AP nenechají padnout. Banky, které potřebují dodatečný kapitál, budou muset do 8. června vypracovat plán a předložit ho regulátorům. Do půl roku pak musejí plán uvést do života.

Bernanke: Budeme banky pečlivě sledovat

Šéf Fedu Ben Bernanke na čtvrtečním briefingu řekl, že Fed bude banky pečlivě sledovat, aby se ujistil, že "předkládají důvěryhodné plány pro navýšení kapitálu, aby se opět dostaly do soukromých rukou". Už na počátku týdne uvedl, že doufá, že banky nebudou potřebovat pomoc od státu. Stejně se vyjádřil i prezident Obama. Bernanke ovšem dodal, že vláda "zůstává připravena poskytnout jakýkoli dodatečný kapitál, který může být nezbytný k ujištění, že bankovní systém je schopný zvládnout problémy ekonomického poklesu".

Bank of America v reakci na výsledky testu oznámila, že nebude potřebovat žádnou další státní injekci. Plánuje vydat kmenové akcie v hodnotě 17 miliard dolarů, prodat aktiva a přijmout další kroky. Několik bank, které zpráva Fedu označila za kapitálově přiměřené, uvedlo, že chtějí co nejdříve vyplatit státní půjčky, aby se vymanily z přímého vládního vlivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám