Hlavní obsah

Zhruba desítka bank v USA prý bude potřebovat další kapitál

Zhruba desítka z 19 testovaných velkých amerických bank bude potřebovat další kapitál. Uvedla to v noci na úterý agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Vláda Spojených států chce zveřejnit oficiální výsledky tzv. zátěžových testů tento čtvrtek.

Článek

Představitelé 19 velkých bank během testů jednali s regulátory o tom, jak by banky přežily, kdyby se ještě zhoršila celková ekonomická situace, a kolik by potřebovaly dodatečného kapitálu. Přesný rozpis potřeb jednotlivých bank není zatím znám.

Předpokládá se, že banky obdrží stručnou zprávu o svých výsledcích testů během úterý. Banky se také mají dozvědět od ministerstva financí a centrální banky Fed, jak chtějí politici o jejich citlivých datech informovat veřejnost, uvedl zdroj.

Předpokládá se, že mezi bankami, které budou potřebovat navýšit rezervy, figurují Citigroup a Bank of America. V pátek to uvedl hlavní analytik společnosti D.A. Davidson & Co Fred Dickson. Další kapitál budou podle něj potřebovat Wells Fargo a JPMorgan. Banky se k tomu buď odmítly vyjádřit nebo v nich nebyl nikdo kompetentní k zastižení.

Zdroj dodal, že závěry stresových testů zveřejní společně předseda Fedu Ben Bernanke a ministr financí Timothy Geithner, a to ve čtvrtek. Budou mít k dispozici 150stránkový dokument s celkovými závěry i výsledky za jednotlivé ústavy.

Některé hlasy z odvětví ale připomínají, že výsledky testů přijdou v době, kdy obor začíná vysílat pozitivní signály po překvapivě příznivých výsledcích za první čtvrtletí. Zpráva tak může zbytečně vyvolat novou nejistotu, citovala agentura Reuters šéfa asociace amerických bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám