Hlavní obsah

Fiat potvrdil zájem o německou automobilku Opel

Italská automobilka Fiat veřejně potvrdila svůj zájem o koupi německé automobilky Opel vlastněné americkou skupinou General Motors. Předseda správní rady Fiatu Luca Cordero di Montezemolo pro list Corriere della Sera označil Opel za "ideálního partnera". Správní rada Fiatu pak po zasedání sdělila, že firma by se mohla spojit s evropskou divizí GM a vytvořit skupinu, která by spolu s americkým Chryslerem dosahovala ročních tržeb 80 miliard eur (2,1 bilionu Kč).

Článek

O možnosti spojení mezi Fiatem a Opelem respektive GM Europe má v pondělí jednat v Berlíně generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne s německými ministry hospodářství a zahraničí. GM se snaží nalézt kupce pro některé divize včetně GM Europe, protože v rámci rozsáhlé restrukturalizace potřebuje zeštíhlet, aby ještě získala nárok na pomoc od americké vlády.

"Převzetí Opelu by pro nás bylo mimořádnou příležitostí; byl by to ideální partner a skupina, kterou bychom vytvořili, by byla velmi silná," řekl Montezemolo.

Správní rada poté uvedla, že Fiat asi zváží oddělení automobilové divize Fiat Group Automobile rozšířené o GM Europe do samostatné firmy. Ta by měla vlastní akcie, které by byly uvedeny na burzovní trhy.

Opel potřebuje 3,3 miliardy na překonání krize

Opel má podobně jako ostatní automobilky potíže v důsledku nynější ekonomické krize. Vedení firmy říká, že potřebuje 3,3 miliardy eur na překonání krize. Německá vláda s přímou státní pomocí pro firmu nepočítá a kancléřka Angela Merkelová navrhuje podpořit investora do Opelu úvěrovými garancemi.

Fiat má zároveň sjednanou alianci s americkou společností Chrysler. Ta tento týden vyhlásila bankrot a její právníci říkají, že firma se bude snažit prodat klíčové aktivity do rukou Fiatu.

O Opel vyjádřil zájem i kanadský výrobce autodílů Magna International. Tato firma již předložila německému ministru hospodářství Karlu-Theodorovi zu Guttenbergovi koncept svého plánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám