Hlavní obsah

Fischer chce udržet schodek rozpočtu do 150 miliard

Praha

Ambicí přechodné úřednické vlády je podle designovaného premiéra Jana Fischera udržet schodek státního rozpočtu na 150 miliardách korun. Bude to znamenat zdrženlivost správců všech rozpočtových kapitol, pečlivé hledání priorit, obracení doslova každé koruny, řekl Fischer v neděli.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Designovaný premiér Jan Fischer hovoří s novináři po setkání s lídry ODS, ČSSD a SZ, které se konalo 3. května v Hrzánském paláci v Praze.

Článek

S odborníky a s politickými stranami v parlamentu chce diskutovat o opatřeních proti krizi. "Budu každopádně hledat rozumný kompromis mezi návrhy dosavadní koalice a opoziční ČSSD. Dopřejte mi, prosím, k tomu nějaký čas," odpověděl na dotaz, jaká konkrétní opatření proti krizi bude prosazovat.

Výdajové rámce státního rozpočtu na roky 2010 až 2012, které předpokládají právě schodek 150 miliard korun, předložil ve čtvrtek do vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Součástí rámců jsou rozsáhlá úsporná opatření. [celá zpráva]

"Chci mít kvalitní vládu. Jak se k ní dospěje, je vedlejší"

Ve svém týmu chce Fischer mít lidi odborně zdatné, kteří budou schopni zvládat složitou ekonomickou situaci. Za takového člověka pokládá bývalého šéfa elektrárenské společnosti ČEZ a nynějšího prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla. "Ukázalo se, že je nepřijatelným pro politické strany, na jejichž podpoře vláda vzniká," uvedl s tím, že proto hledá shodu na jiné osobnosti.

Fischer zdůraznil, že hledá dohodu na vzniku funkčního a kvalitního kabinetu, za který bude moci převzít ústavní odpovědnost. Metoda, jakou dospěje k dohodě s lídry ODS, ČSSD a SZ, kteří se na projektu úřednické vlády podílejí, považuje za druhotnou.

Jednání o přechodné úřednické vládě, která by měla dovést zemi k předčasným volbám v první polovině října, se zkomplikovala 30. dubna. Designovaný premiér v ten den rozeslal vládní sestavu šéfům ODS, ČSSD a SZ a poté s ní seznámil prezidenta Václava Klause. Straničtí lídři obratem napadli kandidáty na ministry financí a průmyslu a obchodu, na které Fischer navrhl své muže Míla a Jaroslava Hovorku, nynějšího náměstka ministra.

Po dnešním dopoledním jednání stranických lídrů a designovaného premiéra se situace uklidnila. Podle dohody mají šéfové ODS a ČSSD navrhnout do funkcí ministrů financí a průmyslu nové kandidáty. Strana zelených bude obsazovat posty ministrů životního prostředí a pro lidská práva a menšiny. Návrhy kandidátů má Fischer dostat do pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám