Hlavní obsah

Ředitel Yahoo dostal za roční práci jen jeden dolar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americká internetová firma Yahoo vyplatila svému spoluzakladateli Jerrymu Yangovi jako celkovou odměnu za minulý rok jen jeden dolar. Pro Yanga to přitom byl poslední rok v pozici generálního ředitele, kdy odmítl převzetí Yahoo Microsoftem za 47,5 miliardy dolarů. Kalifornská Yahoo odkryla loňské výplaty odměn manažerům ve středeční zprávě pro regulátory.

Článek

V odměnách nejvyššího vedení Yahoo se odráží současná reorganizace firmy za nového vedení Carol Bartzové. Manažerka se pokouší zastavit tříletý pokles akcií, který připravil Yahoo o značnou část tržní hodnoty.

Když Yang v lednu odcházel z pozice generálního ředitele, tehdejší prezidentka firmy Susan Deckerová raději podnik opustila, než by dělala pod ženou, která ji přiravila o pozici. Finanční ředitel Yahoo Blake Jorgensen se také chystá odejít, jakmile za něj Bartzová najde někoho jiného.

Také řadoví zaměstnanci budou Yahoo opouštět. Bartzová má v úmyslu propustit téměř 700 lidí, tedy kolem pěti procent zaměstnanců. 

Ředitel Yang vydělal na akciích Yahoo

Yang se se symbolickou odměnou spokojil roky, protože zbohatl na akciích společnosti. S ním ji v roce 1994 založil kolega z postgraduálního studia David Filo. Jako ostatní akcionáři podniku ale Yang o část jmění přišel, protože akcie Yahoo za minulý rok spadly téměř o polovinu.

Na konci loňska tak jeho 3,9 procenta ztratilo z ceny 600 miliónů dolarů. Yahoo mu přitom kromě jednoho dolaru mzdy nevyplácela nic jiného. V Silicon Valley ale nebyl jediným lídrem s takovou mzdou. Podobně na tom byli Steve Jobs z Apple a spoluzakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, napsala agentura AP.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám