Hlavní obsah

Pražské letiště ztratilo za čtvrtletí 18 procent pasažérů

Praha
Aktualizováno

Za první tři měsíce letošního roku prošlo pražským letištěm 2,070 miliónu cestujících, což je meziročně o 18 procent méně. Vyplývá to z letištních statistik. Útlum koresponduje s celosvětovou krizí v letectví a cestovním ruchu obecně. Podobně jako pasažérské statistiky se propadá obsazenost pražských hotelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Zmenšuje se také hustota provozu na letišti. Ve čtvrtletí odstartovalo nebo přistálo 35 679 letadel, což je o deset procent méně než loni. Nejvíce pasažérů cestovalo v březnu mezi Prahou a Paříží, celkem 35 000, na dalších místech v žebříčku oblíbenosti jsou linky do Frankfurtu, Říma, Londýna a Amsterodamu.

Za celý loňský rok letištěm prošlo rekordních 12,6 miliónu pasažérů, o 1,5 procenta více než v roce 2007. Rekordu letiště dosáhlo díky úspěšné letní sezoně, v podzimních měsících kvůli krizi přišel propad.

Odliv pasažérů potkal podnik v době, kdy jej chce vláda prodat strategickému investorovi. Zda se privatizace v odhadované hodnotě až 100 miliard korun nakonec uskuteční, není vzhledem k politické situaci jisté.

S krizí se nyní potýkají všechna dopravní odvětví. Na letectví podle všeho navíc tvrdě dopadne hrozící pandemie takzvané prasečí chřipky, již nyní zrušila některé letecké zájezdy i část českých cestovních kanceláří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám