Hlavní obsah

Konkurz na Moravia Energo platí, potvrdil to vrchní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci v úterý potvrdil platnost konkurzu na společnost Moravia Energo z impéria firem podnikatele Tomáše Chrenka. Vyhlášení u ostravského krajského soudu zpochybnil dlužník a jeden z jeho věřitelů. Oznámil to mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Článek

Firma Moravia Energo, významný třinecký obchodník s elektřinou, zbankrotovala 27. března. Soud s ní vedl insolvenční řízení od 5. března. Věřitelé přihlásili u soudu přes sto padesát pohledávek, jejichž celková výše se blíží pěti miliardám korun.

O zrušení konkurzu kromě Moravie Energo usiloval také ostravský obchodník s elektřinou Czech Karbon ze skupiny NWR, majitelky OKD, který přihlásil pohledávky za přibližně 12,6 miliónu korun.

Obě odvolání dostal ostravský krajský soud počátkem dubna. Společnosti Moravia Energo a Czech-Karbon tvrdily, že konkurz byl prohlášen nelegitimně. Podle vedení Moravie Energo měla být povolena reorganizace, o kterou management opakovaně žádal.

Firma Czech Karbon zase poukázala na to, že soud uvalil konkurz ještě před jednáním věřitelů. Podle Angyalossyho ale krajský soud uvalením konkurzu nepochybil.

Krajský soud správně zvážil a zhodnotil tu situaci, že je na místě prohlášení konkurzu. Nejsou tam zákonné předpoklady a podmínky k tomu, aby mohla proběhnout navrhovaná reorganizace, jak navrhovala Moravia Energo.
mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy <br/>

"Rozhodovali jsme rychle, abychom nezmařili jednání věřitelů, které má proběhnout 30. dubna, kde bude rozhodováno o dalším osudu dlužníka," vysvětlil Angyalossy. Na vydání rozhodnutí má soud podle zákona dvouměsíční lhůtu.

Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová již dříve odhadla majetek zkrachovalé Moravie Energo na 1,1 miliardy korun. Do konkurzu se přihlásilo 152 věřitelů s pohledávkami za 4,9 miliardy korun.

První přezkumné jednání, které je svoláno na 30. dubna, se podle Vidovičové bude zabývat pouze zhruba sedmdesáti přihlášenými pohledávkami. Největší pohledávky za ME mají firmy ČEZ, Komerční banka a švýcarský obchodník s elektřinou Atel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám