Hlavní obsah

Praha je nejkvalitnějším městem Východní Evropy, ale až na 71. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městem s nejvyšší kvalitou života ve světě je Vídeň, která na čele žebříčku zveřejňovaného každý rok americkou společností Mercer přeskočila švýcarský Curych. Do první desítky se dostala i další dvě švýcarská města, Ženeva a Bern, naopak na samém konci žebříčku se nachází irácké hlavní město Bagdád. Praha skončila stejně jako loni 71.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Žebříček, do něhož firma Mercer zařadila 215 měst z celého světa, je sestavován na základě vyhodnocení 39 kritérií. Jde zejména o ukazatele ekonomické, bezpečnostní, sociální, politické, vzdělávací, ale srovnává se například i dostupnost hromadné dopravy, možnosti rekreace nebo kvalita životního prostředí. Hodnocení dominují již několik let evropská města.

Do první desítky se mezi ně letos dokázaly vklínit jen kanadský Vancouver (4. místo v celkovém žebříčku), novozélandský Auckland (rovněž 4.) a australské Sydney (10.). V USA bylo nejlépe hodnoceno Honolulu (29.). New York, vůči němuž jsou ostatní města poměřována a který má index 100, se umístil na konci páté desítky (49.).

V Asii je městem s nejvyšší kvalitou života Singapur (26.), na Blízkém východě pak Dubaj (77.). Nejlépe hodnoceným městem Afriky se stal mauricijský Port Louis (82.).

Nejhorší je život v Bagdádu

Na posledním místě žebříčku skončil opět Bagdád, který si sice díky drobným pokrokům v infrastruktuře vylepšil celkové skóre o 0,9 bodu na 14,4, ale i tak, zejména kvůli pokračující nestabilitě a násilnostem, zůstal téměř 15 bodů za předposledním městem - středoafrickým Bangui.

Praha vedle 71. příčky uhájila i pozici nejlépe hodnoceného východoevropského města. Bratislava si polepšila o tři místa a skončila na 88. pozici, Budapešť je 74. a Varšava 85. Nejhůře z evropských měst dopadl běloruský Minsk, který obsadil 182. příčku.

Společnost Mercer letos zveřejnila i žebříček srovnávající infrastrukturu na základě údajů o dodávkách elektřiny, dostupnosti vody, telefonních linek, poštovních služeb nebo mezinárodních letů. Městem s nejlepší infrastrukturou se stal Singapur následovaný Mnichovem a Kodaní, Praha se v tomto hodnocení umístila 76.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám