Hlavní obsah

Prasečí chřipka může dorazit do Česka do pěti týdnů, míní hlavní hygienik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do čtyř až pěti týdnů by se mohla prasečí chřipka dostat do České republiky, varoval v pondělí hlavní hygienik pro ČR Michael Vít. Expert upozornil, že zmutovaný virus je mnohem nebezpečnější než ptačí chřipka, protože se přenáší z člověka na člověka vzduchem. Podle posledních informací byly už zaznamenány případy nákazy na jihu EU ve Španělsku. Zvláštní opatření podniká i ruzyňské letiště.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Tranzitní přepážka na letišti Praha-Ruzyně, která odděluje schengenské a mimoschengenské lety.

Článek

Prasečí chřipka se nejčastěji přenáší kýchnutím nakažené osoby. Přenos potravou připravenou z vepřového masa nebyl prokázán, tepelná úprava masa každý chřipkový virus spolehlivě zničí.

Lidé, kteří v minulých měsících nikam necestovali, nemusejí mít podle Víta obavy. Do kontaktu s virem se nedostali. Opatrnost je ale na místě u těch, kteří byli buď v Mexiku, nebo na hranicích mezi Mexikem a USA.

Mexiko hlásí 103 oběti nebezpečné nemoci. Zmutovaný virus A/H1N1 je mimořádně nakažlivý, vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. Obzvláště jsou ohroženy děti a senioři, nemoc ale napadá i mladé lidi. Pokud se situace zkomplikuje, zasedne česká pandemická komise, řekl Vít.

Prevence je obdobná jako u běžné chřipky

Nemoc se projevuje bolestmi hlavy, svalů, suchým kašlem, rýmou, někdy také průjmem. Častou komplikací je těžký zápal plic. Vít doporučuje stejnou ochranu jako u běžné chřipky: nechodit na místa, kde se shromažďuje hodně lidí, mýt si ruce, dodržovat hygienická pravidla. Inkubační doba prasečí chřipky není známa, mohlo by to být od jednoho do pěti dní.

Vakcína proti prasečí chřipce neexistuje. Na virus zabírají podle Centra pro kontrolu léčiv v americké Atlantě nová antivirotika - léky Tamiflu a Relenza. Česko má zásobu pro 20 procent populace, dva milióny dávek. Vít upozornil, že nemá smysl brát antivirové léky preventivně.

Viry chřipky jsou nebezpečné kvůli své extrémní schopnosti adaptace. Jednotlivé kmeny chřipky si mohou mezi sebou vyměňovat genetické informace, tím vzniká nebezpečná mutace. Virus španělské chřipky H1N1 z roku 1918 zabil 50 až 100 miliónů lidí. Virus ptačí chřipky H5N1 z roku 1997 se sice v ojedinělých případech přenesl na člověka, nemohl však vyvolat pandemii, protože se nedokázal šířit mezi lidmi.

Prasečí chřipka se dosud vyskytovala u chovných prasat. Nákaza přenesená z prasat na lidi se výjimečně objevila. Zmutovaný virus však dokáže nemoc mezi lidmi přenášet.

Pražské letiště instaluje kvůli prasečí chřipce informační tabule

Pražské ruzyňské letiště vyjednává s ministerstvem zdravotnictví o instalování tabulí, které budou cestující informovat o nebezpečí prasečí chřipky. Kromě toho je tam také ambulance, v níž se mohou lidé nechat vyšetřit, pokud mají po cestě popsané příznaky.

Preventivní opatření by měla zabránit možnému šíření chřipky. Vít řekl, že ČR zvažuje i vydávání tzv. příletových karet.

"Jednotliví cestovatelé by napsali, odkud přiletěli, jakým letadlem, jakým spojem, eventuálně kde budou na území České republiky, a to jenom proto, abychom v případě, že by v letadle někdo byl infikován, rychle a jednoduše sehnali kontakty," popsal Vít.

Mluvčí pražského letiště Marika Janoušková Novinkám sdělila, že informační tabule by mohly na letišti být už v pondělí odpoledne.

Úřady některých zemí už přijaly opatření spojená s cestováním. Například na japonských či jihokorejských letištích měří všem cestujícím z Mexika teplotu. Totéž provádí i přístavy v Brazílii.

Termální kamery na letišti v Jižní Koreji měří lidem teplotu. FOTO: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám