Hlavní obsah

Prasečí chřipka vystrašila i obchodníky s ropou a akciemi

Novinky, Tomáš Holý

Ropným a akciovým trhem v pondělí otřásla obava z pandemie prasečí chřipky. Cenné papíry a barel ropy ztratily během obchodování na své hodnotě. Informují o tom zahraniční média.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Článek

Podle agentury Reuters barel ropy zlevnil o několik procent a prodával se za méně než 50 dolarů. Podle BBC se mimo jiné pod velkým tlakem ocitly akciové trhy v Asii, nejvíce padala cena leteckých společností.

Propad se nevyhnul ani takovým gigantům jakými jsou aerolinky British Airways. Po zahájení obchodování jejich cenné papíry ztratily osm procent ze své hodnoty.

Investoři se obávají případných dopadů prasečí chřipky na ekonomiku. Nebezpečný virus, který může i zabíjet, se rozšířil před několika dny v Mexiku, kde si vyžádal již více než stovku obětí.

Podle ekonomických analytiků jsou nyní investoři opatrní, zatím však nepanikaří. Pokud by se však virus nadále rozšiřoval, hrozilo by, že americká ekonomika by se hůře vracela ke svému růstu.

„Prohloubí to globální recesi a může to ovlivnit i proexportně zaměřené ekonomiky v Asii,“ citovala agentura Reuters Daniela Chana ze společnosti DBS Bank v Hong Kongu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám