Hlavní obsah

Krize by mohla ohrozit globální cíle snižování chudoby, varuje Světová banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější finanční a ekonomická krize ohrožuje miléniové cíle z roku 2000, podle nichž měla být výrazně omezena chudoba. Většina těchto cílů do roku 2015 splněna nebude, řekl v noci na pondělí šéf Světové banky Robert Zoellick na závěr jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident Světové banky Robert Zoellick

Článek

Ministři financí v neděli vyzvali dárcovské země, aby zachovaly toky pomoci pro chudé země. Upozornili, že finanční krize ve světě prudce zvýší chudobu a že bude zřejmě zapotřebí získat pro boj s chudobou více zdrojů.

"Vyzvali jsme dárce, aby posílili závazky ke zvýšení pomoci, a nás všechny, aby zvážili další závazky pomoci," uvedli ministři v komuniké po zasedání.

Zoellick řekl, že většina cílů OSN v omezování chudoby, hladu, negramotnosti, nerovnosti, nemocí a dětské úmrtnosti do roku 2015 splněna nebude. OSN si dala za cíl snížit chudobu a její doprovodné aspekty do roku 2015 na polovinu. "Musíme jednat v reálném čase, abychom zabránili humanitární katastrofě," řekl Zoellick.

Šéf Světové banky sdělil, že jeho instituce má dostatek kapitálových zdrojů. Ministři navíc posvětili plán posílit půjčky zemím se střední příjmovou úrovní, které nejvíce ohrožuje finanční krize, až o 100 miliard dolarů během tří let. Ministři vyzvali banku, aby do letošního října zhodnotila, zda má dost zdrojů pro pomoc nejchudším zemím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám