Hlavní obsah

Kalousek: MMF opatrně mluví o zpomalení krize

Na zasedání mezinárodních finančních institucí ve Washingtonu byla podle českého ministra financí v demisi Miroslava Kalouska slyšet "opatrná slova, že by se snad pád světové ekonomiky měl postupně zastavovat".

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Koncem letošního roku bychom mohli dorazit na dno a příští rok by mohl přijít opatrný růst. Ale všichni jsou samozřejmě nesmírně opatrní," upozornil.

Připomněl, že předpovědí, "které se zásadním způsobem minuly s realitou", bylo za poslední měsíce velmi mnoho. Všichni si podle něj uvědomují, že situace globální ekonomiky, která se nachází v hluboké recesi, je bezpříkladná a obtížně mapovatelná standardními metodami. "Nikdo z nás si nemůže být úplně jistý, že za měsíc, za dva nevypadne nějaký kostlivec ze skříně a nebude všechno úplně jinak," řekl ČTK po výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

K podobnému závěru jako MMF došli i ministři financí vyspělých zemí G7, kteří na své páteční schůzce ve Washingtonu konstatovali, že světová ekonomika se možná dostává z nejhorší fáze recese, i když její zotavení zatím není jisté.

Světová ekonomika klesne o 1,3 %

MMF tento týden předpověděl, že světová ekonomika letos klesne zhruba o 1,3 procenta, což by představovalo nejhorší vývoj od druhé světové války. V příštím roce by ale měla stoupnout přibližně o 1,9 procenta.

Českému hospodářství předpovídá MMF pro letošek propad o 3,5 procenta a v příštím roce růst o 0,1 procenta. České ministerstvo financí podobně jako Česká národní banka odhaduje letošní pokles na 2,3 procenta a růst v roce 2010 "o několik desetinek více než MMF", řekl Kalousek. Již dříve ministerstvo uvedlo, že mírný hospodářský růst v příštím roce by mohl dosáhnout půl procenta.

Za jakoukoli prognózou, od MMF i českých analytiků, by podle Kalouska bylo poctivé dodat větu: "Nebo taky ne." "Prognózy čerpáme z analytických pracovišť, které pracují podle standardních metod. Upřímně řečeno, letošní a loňská situace je tak naprosto bezprecedentní, že je otázka, do jaké míry jsou na to standardní metody aplikovatelné," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám