Hlavní obsah

ÚOHS zahájil dvě správní řízení s MZe, zakázal uzavřít smlouvu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil dvě správní řízení ve věci veřejných zakázek ministerstva zemědělství, které se mimo jiné týkaly sjednocení webových portálů. Současně ÚOHS vydal předběžná opatření, která ministerstvu zakazuje uzavřít smlouvu. Uvedl to šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Dvě zakázky za téměř 570 miliónů korun měla bez výběrového řízení získat s největší pravděpodobností telekomunikační společnost Telefónica O2.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Předmětem správních řízení je přezkoumání postupu zadavatele při zadávání uvedených veřejných zakázek," uvedl Pecina. Úřad bude zkoumat, proč chtělo ministerstvo zemědělství rozhodnout o zakázce v jednacím řízení bez uveřejnění. Vydání předběžného opatření je podle Peciny standardním postupem úřadu v situaci, kdy by mohla být uzavřena smlouva ještě před rozhodnutím ÚOHS.

"My rozhodnutí ÚOHS respektujeme a předložíme mu právnické stanovisko, proč jsme při zadávání zakázek postupovali tímto způsobem," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček, který zároveň potvrdil, že úřad v pátek bdržel uvedené dvě nabídky. "Jsou v souladu s našimi požadavky," uvedl.

Úřad se začal zakázkami zabývat na základě informací v tisku. Čtvrteční MF Dnes uvedla, že ministr v demisi Petr Gandalovič (ODS) plánuje v pátek rozhodnout o dvou zakázkách - sjednocení webových portálů ministerstva a systémové centralizaci úřadu. První z projektů by měl během dvou let stát 370 miliónů a druhý 199 miliónů korun.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že způsob výběrového řízení byl zvolen plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Takzvané řízení bez uveřejnění umožňuje zákon v případě, že požadovanou službu či produkt je schopen poskytnout jen jediný dodavatel. Tou má být právě Telefónica O2.

Reklama

Výběr článků

Načítám