Hlavní obsah

Sestrám v nemocnicích stoupnou platy v průměru o 2 500 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sestrám v nemocnicích stoupnou od července tarifní platy o 15 procent, zdravotní pojišťovny na to mají připravenou miliardu korun. Novinářům to v pátek řekla ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová (ODS). Průměrná měsíční mzda všeobecné sestry byla loni 24 221 korun. Navýšení přinese každé sestře u lůžka v průměru 2500 korun.

Foto: Václav Pergl, Právo

Daniela Filipiová

Článek

První náměstek Marek Šnajdr dodal, že kromě navýšení tarifů chce ministerstvo zavést příplatky pro zdravotníky a chce upravit Katalog prací.

„Dnešní zdravotnický asistent se změní na praktickou sestru, zvýší se jim kompetence a následně i ohodnocení,“ doplnil Šnajdr.

V Česku pracuje zhruba 90 000 sester, z nich 37 000 takzvaně u lůžka, tedy v nemocnicích. Největší problém s odchody sester je právě v lůžkové sféře. V prosinci 2008 chybělo v Česku 1090 sester, nejvíce v Praze (531).

Jednodušší podmínky vzdělávání sester

Ministerstvo chce kromě platových podmínek zlepšit i vzdělání sester. Podle náměstkyně pro zdravotní péči Markéty Hellerové by se měla zkrátit délka specializačního vzdělávání ze sedmi na pět let, přičemž zohlednit by se mělo zejména odborné a vysokoškolské vzdělávání. Zároveň by se také měly zvýšit kompetence sester.

„Musíme si uvědomit, že bez dostatečného počtu kvalitních zdravotníků nelze očekávat zdravotnictví na vysoké úrovni,“ uzavřela Filipiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám