Hlavní obsah

Kurz koruny vylétl vzhůru po optimistických zprávách z Německa

Novinky, ČTK, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká koruna na závěr bouřlivého týdne výrazně posílila k oběma hlavním světovým měnám. K euru se v pátek odpoledne obchodovala na úrovni 20,63 Kč/EUR, což je ve srovnání se čtvrtečním závěrem růst o 30 haléřů. Ještě výrazněji rostla koruna k dolaru, a to o 55 haléřů na 20,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků se o to zasloužily hlavně pozitivní statistiky z Německa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

"Index německého podnikatelského klimatu totiž prudce stoupl na 83,7 bodu, zatímco trh čekal jen nepatrný růst na 82,3 bodu. Podnikatelská důvěra se tak v dubnu zotavila na nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců. To samozřejmě vyvolalo ohromnou euforii. Nesmíme zapomínat, že ještě minulý měsíc byl index na historickém minimu. Navíc v úterý zveřejněný průzkum institutu ZEW, který měří důvěru německých investorů a analytiků, přinesl také překvapivě dobré výsledky," upozornil Vladimír Pikora z Next Finance.

Za zlepšením indexu Ifo je především lepší vnímání podnikatelského prostředí. Index Ifo patří ve svém oboru k nejsledovanějším ukazatelům a jeho vyšší hodnota znamená alespoň částečnou vzpruhu jinak celkem špatných vyhlídek největší evropské ekonomiky.

Index se nyní dostal nejvýše za posledních pět měsíců a proti původním předpokladům se zlepšila i nálada v březnu. Předběžné údaje totiž počítaly s hodnotou indexu 82,1 bodu. Index se sestavuje na základě průzkumu mezi šéfy zhruba 7000 firem po celém Německu. V březnu byl index Ifo nejníže od sjednocení Německa v roce 1990.

"Znamená to konec krize? Ne, to neznamená. Zdá se ale, že u konce je volný pád ekonomiky, což by mohlo ve druhém pololetí vést ke křehké stabilizaci," uvedl ekonom finančního ústavu ING Financial Markets Carsten Brzeski.

Koruna v bouřlivém týdnu padala i stoupala

Kurz české koruny v uplynulých pěti dnech putoval proti oběma světovým měnám oběma směry. Koruna nejprve o desítky haléřů oslabovala, v závěru týdne naopak posilovala.

Přitom ještě v pondělí a úterý se tuzemská měna pohybovala na mnohem slabších úrovních. Proti euru se dostala až nad 27,20 Kč/EUR, obdobný vývoj zaznamenala i proti dolaru, když atakovala hranici 21 korun. Do konce týdne však koruna obrátila směr a zejména vůči dolaru posílila.

Hlavním hybatelem na trzích je právě americká měna, která se proti euru propadala. Kvůli tomu například podražila ropa, barel se obchoduje na ceně kolem padesáti dolarů.

Podle analytiků je na trzích nadále velká volatilita, která působí i na korunu. Ta by navíc podle odborníků měla do léta pravděpodobně ještě oslabovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám