Hlavní obsah

Automobilka GM dočasně uzavře 13 továren

Detroit
Aktualizováno

Největší americká automobilka General Motors kvůli slabé poptávce dočasně uzavře 13 montážních továren ve Spojených státech a Mexiku. Oznámila to ve čtvrtek firma. Dodala, že tak hodlá snížit výrobu o 190 000 vozů.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Článek

Automobilka GM se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu. Americká vláda koncem minulého měsíce odmítla její restrukturalizační plány podmiňující další státní pomoc. Slíbila však společnosti provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých by měl podnik vypracovat nový restrukturalizační plán. GM by tak do konce května měla získat až pět miliard dolarů (přes 100 milionů korun).

Automobilový průmysl po celém světě se nyní potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Nový generální ředitel GM Fritz Henderson minulý týden uvedl, že automobilka má stále naději, že se jí podaří restrukturalizovat své aktivity bez soudní asistence. Dodal však, že se zvýšila pravděpodobnost, že bude muset požádat soud o bankrotovou ochranu před věřiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám