Hlavní obsah

Toyota si udržela světové prvenství, dohání ji Volkswagen

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota si nadále drží světové prvenství. Podle agentury Reuters se během prvního čtvrtletí letošního roku i přes krizi prodalo 1,767 miliónu jejích vozů. Hned za ní je německý koncern Volkswagen s 1,4 milióny prodaných vozů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Již přes půl roku trvající hospodářská krize s pořadím automobilek značně zamávala. Před několika měsíci se jedničkou stala Toyota, před několika dny to vypadalo, že by ji mohl předehnat Volkswagen.

Prodeje německého koncernu totiž meziročně spadly „jen“ o jedenáct procent, zatímco Toyotě o 27 procent. Nutno dodat, že Volkswagen drží zejména šrotovné ve střední Evropě. Díky tomu prodali Němci jen o 363 tisíc aut méně než Toyota, přitom loni to bylo 840 tisíc aut.

Ještě v loňském roce byla největší automobilkou světa americká společnost General Motors. Té však srazil vaz hospodářský pokles. Firma se tak octla před bankrotem a americká vláda tak GM půjčila již téměř 20 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám