Hlavní obsah

Dnes se rozjíždí velká zateplovací akce pro české domy

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od středy mohou vlastníci rodinných a bytových domů žádat od státu velkorysé dotace na zateplení těchto objektů či na náhradu jejich vytápění za ekologické. Spuštění programu Zelená úsporám Právu v úterý potvrdila jeho vedoucí Irena Plocková ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Štěpán Luťanský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Program vyhlásilo 7. dubna ministerstvo životního prostředí. Je na něj určeno zhruba 25 miliard korun, z toho deset miliard v letošním roce.  Žádat o dotace lze až do 30. června 2012 nebo do vyčerpání peněz v programu. Podle odhadu na dotace dosáhne celkem 250 tisíc domácností.  Na jeden projekt lze získat až statisíce korun.

Zájem o dotace je obrovský. Například na krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí v Praze stála v úterý dlouhá fronta na formuláře. Ty by měly být ve středu k dispozici ke stažení i na internetové stránce Státního fondu životního prostředí.

„Lidé ale nemusí nijak pospíchat kvůli obavám, že se na ně peníze nedostanou. Těch je na tento program dost,“ upozornila Plocková. Podle ní je hlavně důležité vše dobře připravit a také počkat, až budou do seznamu dodavatelských firem, z nichž musí lidé povinně vybírat, zařazeny další subjekty. „Bylo podáno přes tisíc žádostí o zařazení do seznamu firem, lidé pak najdou snadněji dodavatele blíž svému bydlišti,“ zdůraznila Plocková.

Podání žádosti o dotaci není navíc jednoduchá záležitost. Kdo chce zateplit dům či vyměnit zdroj vytápění, musí mít na to projekt od osoby oprávněné k projektování. Dále je nutné vyplnit formulář s řadou příloh.

Kam se žádostmi

Žádosti o dotace na zateplení rodinných domů se i s projektovou dokumentací předkládají nejprve na krajských pracovištích SFŽP. Jimi potvrzenou projektovou dokumentaci pak žadatel odevzdá na pobočce pověřené banky, která po dokončení akce vyplatí žadateli dotace. Těmito bankami jsou podle Plockové Česká spořitelna, ČSOB včetně Poštovní spořitelny a Hypoteční banky, dále Komerční banka, UniCredit Bank a LBBW.

Žádosti o podporu v oblasti využití obnovitelných zdrojů pro vytápění a přípravu teplé vody se u rodinných domů předkládají přímo některé z pověřených bank.

Banky však zatím nemohou žádosti přijímat. „Je třeba spustit IT program pro pověřené banky, zaškolit pracovníky,“ vysvětluje Plocková.

„Během následujících zhruba dvou až tří týdnů budou specifikovány přesné parametry a postupy žádostí o dotaci. Klienty budeme informovat ihned, jakmile budeme připraveni žádosti přijímat,“ sdělil Právu mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Komerční banka podle tiskové mluvčí Moniky Klucové očekává, že program pro pověřené banky bude spuštěn za tři až čtyři týdny. KB současně nabídne žadatelům o dotace speciální typy zvýhodněných půjček na spolufinancování jejich investic.

Peníze na dotace stát získá prodejem emisních povolenek.

Anketa

Chystáte se žádat o dotace pro zateplení vašeho domu?
Ne, nechystám
21,6 %
Ano, chystám
51,8 %
Domov mám již zateplený
26,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6827 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám