Hlavní obsah

MMF: Banky po celém světě přijdou kvůli krizi o čtyři bilióny dolarů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond vyčíslil možnou ztrátu ze všech tzv. toxických aktiv na čtyři bilióny dolarů. To je asi 84 biliónů korun. Jedná se o peníze, o které přišly banky během krize. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle MMF je nutné pomoci bankovnímu systému, aby se opět vzchopil. I tak bude podle MMF tato "revitalizace dlouhá a bolavá“. Banky by podle odhadů mohly potřebovat nový kapitál ve výši 1,7 biliónu dolarů.

Zároveň však dodal, že ochabuje politická snaha pomoci bankám. Jak BBC upozornila, ještě před rokem MMF odhadoval ztrátu ze špatných aktiv na jeden bilión dolarů.

Současnou krizi způsobily problémy hypotečního systému v USA. Kvůli němu muselo být následně znárodněno několik předních finančních institucí, jiné zkrachovaly.

Fond ve své zprávě zdůraznil, že banky pravděpodobně ztratí 2,7 biliónu dolarů, ale další instituce, jako například pojišťovny či penzijní fondy, jsou již nyní pod velkým tlakem. 

Zásahy vlád se přestávají líbit veřejnosti

Bankovní systém prý ještě není stabilizovaný, přestože do něj vlády nalily již miliardy dolarů. MMF zároveň varuje, že vládní činitelé již na krizi nechtějí vynaložit další peníze. Jedním z důvodů je i to, že veřejnost je rozčarovaná z přílišného rozhazování peněz jejich daní.

To se stalo například v USA, kde kongres původně schválil na boj s krizí 700 miliard dolarů, ale tato částka se navýšila o dalších 750 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám