Hlavní obsah

Kalousek: Ekonomika by měla v příštím roce mírně růst

– Praha • Aktualizováno

Podle ministra financí Miroslava Kalouska lze v příštím roce podle standardních ekonomických modelů očekávat mírný hospodářský růst do 0,5 procenta. Letos by pak podle něj propad ekonomiky neměl přesáhnout dvě procenta. Ministr to uvedl na úterním finančním fóru věnovanému dopadům globální krize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Ale musím dodat: ´nebo také ne´, protože nevíme, jací kostlivci mohou vyplout ze skříně," dodal k odhadům ministr s tím, že je velmi těžké nyní cokoliv předpovědět.

Kvůli dopadům hospodářské krize podle něj hrozí jak v letošním, tak i v příštím roce deficit státního rozpočtu až 180 miliard korun. "Moji snahou bude letos i příští rok udržet deficit pod 150 miliardami korun," dodal.

Zároveň upozornil, že to bude znamenat úspory ve státních výdajích v řádu desítek miliard korun, což bude znamenat velmi nepopulární kroky. "Proto také budu pro příští rok, i když mám sociální cítění, navrhovat nulových růst platů ve státní správě," uvedl ministr.

Hospodářskou situaci podle Kalouska mohou zhoršit i politická rozhodnutí, především ta, která by zvyšovala zadlužení státu a bezhlavě podporovala spotřebu. "Nikoho z nás neuživí vlastní spotřeba. Pro malou exportní ekonomiku to platí ještě více, než pro velké ekonomiky. Protekcionismus to může zhoršit. Důsledky kultury života na dluh nelze řešit bezhlavým půjčováním," uvedl.

Pro letošní rok jsou výhledy pro tuzemskou ekonomiku stále horší. Například Česká národní banka v nové prognóze očekává pokles české ekonomiky v letošním roce mezi jedním a dvěma procenty, tedy více než v minulé prognóze.

Reklama

Výběr článků

Načítám